LHL vil forby røyking på gata, stranda og i parken
Selv de som er positive til røykeloven, mener forslaget går for langt.
Nylig ble røykende ekskludert fra offentlige bygninger og togperronger. Private røykerom er også et sjeldnere fenomen. Dette er imidlertid ikke bra nok for Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), som også vil drive røykende mennesker bort fra gatebildet, parker og strender.
Bibliotekar Kirsten Stang ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener at røykere først og fremst skal ta hensyn til ikke-røykere, men mener at det bør være plass til både røykere og ikke-røykere i det offentlige rom.
– Om ikke vi blir jaget, så blir vi i alle fall drevet fra skanse til skanse. En som ikke tåler røyk ute kan jo flytte seg, sier Stang.
Hun forteller at grunnen til at hun begynte å røyke var at hun ønsket å gå ned i vekt, men det var imidlertid kun lommeboka som ble tynnere. Hun innrømmer at det for henne fremsto som sofistikert å røyke.
Bibliotekarstudent Lone Jakobsen (22) står utenfor den gule oppmerkede linjen som avgrenser røykeområdet utenfor p48. Jakobsen studerer ved HiOA og tar seg rundt fem røyk i løpet av en skoledag, en lukt hun deretter kamuflerer med en skvett parfyme. Hun mener at dersom restriksjonene for røykerne blir strenger, ville hun mest sannsynlig bare gått ut på gaten for å røyke. Derimot vil hun kanskje ikke ha mulighet til det heller dersom forslaget til LHL blir iverksatt.
Sosialmedisiner Per Fugelli mener røykerne herses med:
– Nå må vi slutte å plage røykerne, sier han til Aftenposten. Han legger til at hensynet til de syke blir dratt for langt.
Røykeforbud i skoletiden
Første juli 2014 ble forbudt for elever på videregående skoler å røyke i skoletiden. Elevene ved Oslo Steinerskole reagerer ulikt.
– Hele greia med tobakksloven er at det ikke skal være press på nye elever. Jeg syns det er bra for selv ble jeg utsatt for indirekte press da jeg så en opphopning av røykende elever på andre siden av gata, forteller Damian Karlsen (17).
Selv begynte han å røyke som en følge av det. Senere har han gått over til snus, og synes det er mindre styr enn å røyke.
Medelev Marie Noreger (17) syns det er uriktig av skolen å gripe inn i noe som strengt tatt er en privatsak.
– Jeg kjenner på behovet for nikotin, noe som gjør at jeg mister konsentrasjonen i timene. Jeg forstår likevel at skolen må ta hygieniske hensyn, sier Noreger.
For det er ikke til å stikke under stol at snus ikke alltid ender i søppelbøtta. De forteller videre at ikke alle går over til snus, men at mange av røykerne heller har evakuert 150 meter ned i gaten – eller utenfor skolens område, om du vil.
Moralsk feil
Live Lundh (22) er student ved Universitetet i Oslo (UiO) og er en av de som har valgt å stumpe røyken. Hun leste nylig en artikkel om import av sigaretter fra land hvor barn arbeider i tobakksproduksjonen.
Derfor valgte hun å stumpe røyken.
– Jeg vokste opp i et kristent miljø hvor terskelen for å dømme gjerne er litt lavere. Jeg hadde et behov for å vise dem at det var et valg jeg tok for min egen del, sier hun.
Lundh har likevel forståelse for folks avhengighet og syns det bør være tillatt å ta seg en røyk i det offentlige rom.