Rekordmange stiller til valg i Studentparlamentet

I disse dager gjennomføres valg av representanter til Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Aldri før har så mange kandidater stilt.

Kine Nossen og Erling Magnus Berby foran Studentparlamentets lokaler. Foto: Kristian Müller Andersen

– Vi er veldig fornøyde med at 75 personer stiller til valg. Det er ny rekord, sier fagpolitisk ansvarlig i arbeidsutvalget ved Studentparlamentet, Kine Nossen.

I morgen er første mulighet for studenter ved HiOA til å stemme. Valget varer til 4. november. Det skal stemmes frem 25 representanter med tilhørende varaer. 

- Det er omtrent 20 flere kandidater enn i fjor, noe som betyr at vi har gjort noe riktig. Det blir hardere konkurranse om plassene og høyere nivå, sier Nossen.

 

- Har lykkes med markedsføringen

- Jeg tror først og fremst at markedsføringen har lykkes bedre i år enn tidligere. Vi har i større grad brukt sosiale medier som Facebook, og plakatene vi har hengt opp på skolen har nok vakt mer oppsikt. Samtidig har vi vært mer aktive i å oppfordre venner og venners venner.

Studentparlamentet har i år prøvd å provosere studentene ved å bruke omvendt psykologi, der de har oppfordret til ikke å stille til valg, i håp om motsatt utfall.

- I fjor gikk markedsføringen ut på å spørre folk om de ville være studenthelter. Årets metode provoserer og trigger mer.

– Hvorfor skal folk stille til valg?

- Det ser bra ut på CV-en og det er et godt sosialt miljø. Samtidig får man muligheten til å være studentenes stemme i ulike saker som angår nettopp studentene.

 

Stiller til valg for utfordringens skyld

Erling Magnus Berby studerer radiografi ved HiOA og har i år stilt til valg.

- Jeg stiller til valg av flere årsaker. Noen gode kompiser av meg er etablerte studentpolitikere og overtalte meg til å stille. Så er det jo forhåpentligvis en artig utfordring. Samtidig er det, som Nossen sier, en mulighet til å påvirke egen hverdag, sier han.

Berby sier at hans kjernesak vil være å fjerne restriksjoner på bruk av grupperom. I høgskolens lokaler i Falbes gate er grupperommene forbeholdt studenter ved nettopp radiografutdanningen.

- Det er helt normale grupperom som burde være tilgjengelig for alle. Dersom noen andre studenter holder av grupperommet kan allikevel en radiografstudent kreve å bruke det selv. Håpløst, mener Berby.

Fristen for å stille til valg har gått ut og Studentparlamentet retter nå fokus på velgerne.

- Vi oppfordrer så klart alle til å bruke stemmeretten. Andelen studenter som stemmer er for lav i forhold til det den burde være. Det er studentenes mulighet til å bidra i saker som angår deres egen hverdag, sier Nossen.