Overveldende oppmøte på språkkafé
Utenlandske og norske studenter møttes for å lære hverandre språk.
100 studenter møttes ved Høgskolen i Oslo og Akershus for å lære språk av hverandre. Studentpuben Samfunnet i kjelleren på høgskolen er rigget til med bord og stoler i alle rom, og på bordene er øl byttet ut med penn, ark og pizza.
I minuttene før språkkaféen formelt er i gang, jobber de ansvarlige med dagens siste forberedelser. Flagg blir hengt opp, volumet på musikken justert til et behagelig nivå og pizzaene satt frem.
Da klokken slår 17.00 kan ansvarlig Henriette Andersen fornøyd se at lokalene blir stadig trangere og trangere, og samtalene er i gang. Studenter i alle aldre, uten kjennskap til hverandre, utveksler fraser på språk de både kan og ikke kan. En lun stemning brer seg ut i rommene. Smilene og latteren sitter løst fra første "hola".
Arrangert for første gang
Andersen er overveldet, både over den store oppslutningen og mediedekningen. Minst fire journalister går rundt, tar bilder og snakker med deltagere så vel som arrangørene.
– Vi er veldig fornøyde med antallet som har møtt opp. Det er første gang vi arrangerer språkkaféen her, så vi var usikre på hvor mange som faktisk ville komme, sier hun.
Det var riktignok påmelding i forkant, men Andersen forteller at det likevel er åpent for de som av ulike grunner ikke hadde meldt seg på.
Møteplass
Konseptet med språkkaféen er enkelt. To studenter med ulikt morsmål møtes for å praktisere språk. I tillegg fungerer det som en møteplass der man kan sosialisere seg med andre internasjonale studenter.
– Målet er å få en kobling mellom internasjonale og lokale studenter, sier Andersen.
Hun håper at studenter som kanskje ikke har mulighet til å dra på utveksling kan ta del i et internasjonalt miljø på denne måten, som en erstatning. Samtidig kan det også fungere slik at studenter får øynene opp for utveksling til andre land.
Samtalene i lokalet går hovedsakelig ut på bli-kjent-fraser som "hva heter du?" og "hvordan har du det?". Spanske og franske ord dominerer, men det er også innslag av blant annet kinesisk og urdu. Studentene legger prestisje i riktig uttale, og gjentar mange ganger til det sitter.
– Benytter alle muligheter
En av deltagerene er Wouter Pons fra Nederland. Han sitter ivrig fremoverlent og virker sulten på det norske språket. Kommunikasjonen foregår på engelsk og enkelte fraser på gebrokkent norsk.
– Målet er å mestre norsk, og jeg vil benytte alle muligheter jeg har til det, sier han.
Pons håper og tror dette tilbudet vil føre til at norskferdighetene er gode innen de neste seks månedene. Foreløpig har han lært å presentere seg og han lirer frem et "hvordan går det?" da vi spør hva mer han kan. De norske bokstavene byr på trøbbel for Pons, som for veldig mange andre rundt han.
Mens pizzaene blir mindre og samtalene mer høylydte, kommer nye studenter stadig inn i lokalene. Pons mener at det er et positivt og godt tilbud som enda flere burde benytte seg av.
Språkkaféen vil arrangeres en torsdag i måneden. Neste gang er 19. februar.