– Journalister er avhengige av skandaler
Den ugandiske journalisten Andrew Mwenda er svært kritisk til internasjonale mediers vinkling på Afrika.
Andrew Mwenda var tidliger denne uken på den internasjonale konferansen "Global Journalism and Education – a diversity of voices" som ble arrangert på Høgskolen i Oslo. Syv ulike land diskutere journalistikken og dens utdanning i et globalt perspektiv.
Andrew Mwenda er administrerende direktør for ukesavisen The Independent i Kampala, og ble i 2008 arrestert for å ha kritisert Ugandas president Yoweri Museveni. Mwenda er kjent for sin kritiske stemme både i Uganda og internasjonalt. Han har diskutert politiske problemer med blant annet Tony Blair, da spesielt om vestlig bistand i afrikanske land.
LES OGSÅ: – Hvorfor betaler norske skattebetalere lønna til en diktator?
Propaganda fremfor informasjon?
I sitt innlegg etterlyste Andrew Mwenda en diskusjon i journalistutdanningen om vestens medier dekker Afrika. Har mener journalistikken har blitt en profesjon som er mest opptatt av sladder og propaganda fremfor å informere.
– Journalisters jobb er å informere og å underholde. Vi velger å skrive om det som er interessant. Som oftest er det om den neste krigen, den neste epidemien eller den neste sultkatastrofen. Dette er ikke alltid virkeligheten, sa Mwenda.
Han dro frem et eksempel om Ugandas store økonomiske vekst de siste 25 årene, men at dette er noe internasjonale medier velger å ikke skrive om.
– Formidler nyheter eller fordommer?
I foredraget stilte han også spørsmål ved journalisters objektivitet. Journalister har ifølge Mwenda alltid med seg fordommer og ideologier som vil prege deres vinkling av saken. På denne måten vil fordommene ofte bli opprettholdt gjennom media.
– New York er en av verdens største byer, og har både stor fattigdom og mange hjemløse. Allikevel er det ikke det journalistene velger å skriver om, men heller det som er positivt.
Videre fortalte han at saker om afrikanske land ikke kommer frem i media med mindre det handler om sult, krig eller katastrofer. Han forklarte at årsaken til dette er at man som granskende journalist er avhengige av sensasjonelle overskrifter, og at journalister derfor blir avhengige av skandaler. Mwenda stilte derfor spørsmål til om dagens journalister formidler nyheter eller fordommer til leserene.
Ulik fremstilling i media
Journalisten tror folk har forskjellige forestillinger om vestlige og afrikanske land.
– Folk tror vesten er et liberalsk demokratisk samfunn, og at afrikanske land er fattige, med diktatorer som dreper sine landsmenn, sa han.
Han sammenliknet derfor spesielt USA og Uganda når det kommer til folk sin oppfatning av landene.
– USA blir gjerne sett på som en del av det demokratiske vesten som respekterer menneskerettigheter. Allikevel blir en svart innbygger drept hver 28. time, og det sitter flere svarte menn i fengsel i USA enn det gjør i hele Afrika.
Han mente at spørsmålet er om vesten vil ha en positiv vinkling av Afrika, og at vesten ofte synes fattigdom og kriser er interessant.
Avslutningsvis oppfordret han journalister til å fokusere mer på det som fungerer i afrikanske land.
– Dette vil heve landet, istedet for å trekke det ned.
Viktige spørsmål
Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, mener Mwenda tar opp viktige spørsmål.
– Norske redaktører og journalister må ha en kontinuerlig debatt om hvordan vi dekker ulike områder. Det vil selvsagt være slik at sultkatastrofer og krig er temaer som fortjener stor oppmerksomhet i mediene.
Videre fortsetter hun at det ligger i medienes natur å dekke hendelser som avviker fra normalen, men at faren selvsagt er at dekningen blir ensidig.