Praktisk med egne bøker på pensumlistene
Andreårsstudentene Lisa, Margret og Vilde synes at det er bra at lærerne setter egneskrevne bøker på pensumlistene.
Lisa Heimdal, Margret Stray-Pedersen og Vilde Berger går alle på sitt andre år ved medier- og kommunikasjonsutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. De er fornøyd med at lærerne skriver egne bøker for å bruke til forelesning.
– Jeg synes at det er bra, fordi da kan forelesningen samsvare med lærebøkene, sier Stray-Pedersen.
Men det er ikke alle som kjøper bøkene på pensumlistene.
– Jeg kjøper bare de med mest sider fra pensum, og resten bryr jeg meg ikke om. Men jeg føler at jeg klarer meg bra likevel, sier Berger, som innrømmer at hun synes at prisene kan være litt stive.
– Alle pensumbøkene er vel ikke direkte billige, følger Heimdal opp.
Som hånd i hanske
Førsteamanuensis og forfatter Helge Ridderstrøm har skrevet læreboka Litteraturhistoriske tekstpraksiser og vært medforfatter på Litteratur- og kulturformidling. Begge bøkene har vært på pensumlisten til bibliotek- og informasjonsvitenskap, noe også Ridderstrøm mener at er veldig praktisk.
– Man får muligheten til å skreddersy stoffet for et fag man selv skal undervise i for flere år framover. Dermed blir det slik at forelesningene og pensumet går som hånd i hanske, forklarer han.
Ikke økonomisk agenda
Selv om Ridderstrøm forstår at studentene kan mistenke at lærerne har en økonomisk agenda ved å sette egne bøker på pensumlisten, slår han fast at det ikke ligger mye penger i det for forfatterne.
– På Litteratur- og kulturformidling tjente jeg bare en engangssum, mens på Litteraturhistoriske tekstpraksiser, som har solgt i flere år, har jeg til nå tjent rundt syv tusen kroner.
Men det er ikke sånn at ingen tjener penger på lærebøker. Ridderstrøm mener at forlagene tjener betraktelig mer enn forfatterne.
– For forlagene er lærebøker en gullgruve, de tjener mye mer enn oss forfatterne. Men det er fordi de skal tjene tilbake utgiftene de har med produksjonen av bøkene.
Forstår bekymring
Som Vilde Berger er det ikke alle studenter som kjøper alle bøkene på pensumlisten, og mange av dem velger å kjøpe brukte bøker. Ridderstrøm forstår at studentene synes prisene er stive.
– Jeg blir også sjokkert over prisen av og til, og jeg skjønner at studenter kvier seg for å kjøpe bøkene, avslutter han.