Studiestøtten strekker ikke til
Stadig økende boligpriser og andre levekostnader fører til at studenter jobber mer ved siden av studiene enn tidligere.
Statistisk Sentralbyrå publiserte rapporten ”Studenters økonomi og studiesitusjon” i 2015. I følge rapporten oppgir 1 av 5 borteboende studenter at de ”i svært stor grad føler at samlet inntekt ikke strekker til.” I møte med studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus erfarte Journalen at de fleste er nødt til å arbeide ved siden av studiene for å få økonomien til å gå rundt.
Se hva studentene mener om studiestøtten i videoen:
Studenter arbeider mer enn tidligere
Rapporten forteller at hvorvidt studentene arbeidet ved siden av studiene hadde stor sammenheng med om de bodde hjemme hos foreldrene eller ikke. I 2013 hadde 52 prosent av alle borteboende studenter i Norge lønnet arbeid gjennom hele semesteret. Dette er en høyere prosentandel enn i de andre europeiske landene undersøkelsen tok for seg.
Studenter jobbet 3 timer mer i uken i 2013 enn i 2010. I samme periode var det ingen utvikling i antall timer brukt på studier. Gjennomsnittet blant både heltids- og deltidsstudenter var 15 timer lønnet arbeid ukentlig i 2013. Den vanligste grunnen til arbeid oppgitt av studentene var for å tjene til livets opphold.
Studiestøtten en fjerdedel av inntekten
Rapporten forteller at per 2013 utgjorde offentlig studiestøtte (sammenlagt stipend og lån) rundt en fjerdedel av inntekten til alle borteboende studenter i landet. Nesten halvparten av inntektene var arbeidsinntekter, og støtte fra familie og naturaloverføringer var på rundt en femtedel.
I forbindelse med statsbudsjettet 2016 skrev NRK i fjor om hvor mye studenter får utbetalt i år fra Statens lånekasse for utdanning. Gjennomsnittsbeløpet på 100.920 kr er 1,12 ganger folketrygdens grunnbeløp G. Dette er del av en nedgang fra 1,48 G i studieåret 2002-2003, skriver NRK. Grunnbeløpet reguleres årlig, og har som mål å ha samme utvikling som lønn for yrkesaktive. Selv om støtten i kronebeløp ikke er lavere enn i 2002, betyr det at beløpet rekker til mindre.
Les saken her: – Umulig å overleve på studielånet alene
Stadig økende bokostnader
Per 2013 var gjennomsnittlige levekostnader for studenter som ikke bodde hos foreldrene 15300 kr i måneden. Bokostnader utgjorde rundt en tredjedel av dette, det vil si 5200 kr. I Oslo var gjennomsnittet 6810 kr for en ettroms-leilighet samme år, og prisene har fortsatt å øke.
I følge Leiemarkedsundersøkelsen som SSB gjennomfører årlig har gjennomsnittlig månedlig leie i hele landet for en 1-romsleilighet steget fra 5300 kr i 2012 til 6290 i 2015. Blant de store byene har Oslo den høyeste leien, med 1-roms for 7170. Dette er en prisøkning med 870 kr siden 2012.