Rapper for psykisk helse
Livet blir ikke kjedeligere når du blir gammel! Det er budskapet til Røa-rapperne.
I en sofakrok på Vinderen psykiatriske avdeling på Diakonhjemmet, sitter det fem pensjonister og prater. Ved første øyekast ser det ut som om de har kommet for å høre på foredragene som arrangeres i anledning Verdensdagen for psykisk helse. Men det er én ting som avslører dem. På gulvet står det en åpen koffert, og det ligger skjorter og hatter strødd rundt. De er Røa-rapperne, kjent fra Norske Talenter på TV2, og kveldens underholdning.
I foredragssalen finner gjestene seg plasser å sitte. De som har oppdaget serveringsbordet, har fått seg noe varmt å drikke før markeringen av Verdensdagen begynner. Arrangementet er gratis og åpent for alle, men det er flest ansatte på Diakonhjemmet som har tatt seg turen denne kvelden.
Tilbake i sofakroken har gruppen fra Røa eldresenter gjort seg klare. De skal åpne arrangementet med baggy bukser, caps og luer. ”Vi vil også være med, yeah”, rapper 69 år gamle Mette Iuel, frontfiguren i gruppen. Åpningsnummeret handler om at man ikke trenger å ha en kjedelig livsstil selv om man er eldre, og på mange måter er det også det markeringen av Verdensdagen for psykisk helse handler om.
Eldre i fokus
Det var ikke tilfeldig at arrangementskomiteen valgte Røa-rapperne som underholdning da Verdensdagen for psykisk helse skulle planlegges. Ergoterapeut Ingunn Myraunet forteller gladelig om arbeidet til komiteen.
– Vi syntes det passet godt med Røa-rapperne, fordi de er et godt eksempel på eldre med god psykisk helse. De har det gøy, er sosiale og driver med det de liker.
For det er nettopp eldre som er i fokus når fire foredragsholdere kommer til Vinderen for å snakke om ulike måter å forebygge og behandle psykiske lidelser. Arrangementet er et samarbeid mellom Mental Helse og de psykiatriske avdelingene på Diakonhjemmet sykehus, og målet er å bidra til større åpenhet om psykisk helse.
Den uformelle praten
– Hva slags dag er det vi feirer egentlig?
– Verdensdagen for psykisk helse, var det vel.
– Ja, det var det, ja. Det finnes jo en dag for alt nå om dagen. Det var jo flatbrøddagen for litt siden.
– Nei, det var vel ikke det.
– Jo, det var sånn brøddag.
– Nei, sier du det, du.
Hvert år har Verdensdagen for psykisk helse et spesielt tema, og i år er temaet ”Mestring i livets overgangsfaser” fordi det kan være vanskelig å takle store forandringer i livet. Mange eldre har opplevd at venner og ektefeller har forsvunnet, og de sitter igjen med sorg og ensomhet. De går ikke ut like mye som før og blir sittende mye for seg selv. Psykiater Albert Bolstad holder foredrag om viktigheten av å snakke sammen:
– Den uformelle praten er viktigere enn mange tenker over. Hvis man har problemer, kan samtaler med personer som ikke jobber i psykiatrien være vel så bra, kanskje bedre.
Mens foredragsholderne holder på, sitter Røa-rapperne utenfor i sofakroken sin. Nå har de skiftet fra baggy stil til sofistikert cabaret-kostyme og prater om løst og fast.
Ventetid: Røa-rapperne har skiftet fra baggy stil til sofistikert og venter på sitt neste nummer. F.v.: Ludvig Jøssund, Bodil Løvdal og Mette Iuel. Foto: Miriam Øyna.
Musikk og livsgnist
Gruppens eldste medlem, 92 år gamle Bodil Løvdal, sitter og tripper med føttene slik at skoene klakker mot gulvet.
– Jeg skulle ønske at jeg fortsatt kunne steppe, smiler hun.
– Men du kan jo det, sier Mette Iuel. Vi så deg jo i går. Du kan jo ikke forvente at det skal være like bra som da du var ung. Jeg syns vi skal lage et nummer med stepping neste gang.
– Ja, vi kan bruke den sangen som går slik: na na na naa, synger Løvdal. Og hun nærmest hopper i sofaen.
– Åja, fugledansen! roper Ludvig Jøssund, men Iuel protesterer:
– Nei, selvfølgelig er det ikke det. Det er Jenka Bodil tenker på. Der hvor man danser på rekke.
Iuel reiser seg opp for å demonstrere og dansehopper bortover gulvet.
Den siste foredragsholderen er overlege og musikkterapeut Audun Myskja. Han bruker ikke powerpoint, men har med seg en liten gitar i stedet.
– Ramonaa, lykkestjerne på min veii! synger han.
Myskja forteller at musikk kan bidra til å fjerne hjernestøy. Hvis man har mange vonde tanker, kan det å sette på litt rolig musikk bidra til at man slapper av, og at man klarer å slippe mye av det vonde. Også det å synge og danse kan gi ny livsgnist.
Musikkterapi: Overlege Audun Myskja forteller hvordan musikk kan brukes som terapi. Foto: Miriam Øyna.
Siste nummer
Røa-rapperne kommer inn, men nå er rappen byttet ut med et musikalpreget nummer. De synger og danser med hatter og stokker. Det er tydelig at de koser seg.
Helt siden rap-gruppen fra Røa eldresenter kom til finalen i TV2-programmet Norske Talenter i vår, har tilbudene stått i kø. Bodil Løvdal forteller at de har et tettpakket program helt frem til jul.
– Vi pleier å si til dem som leier oss at hvis vi lever, så kommer vi.