Smittefrykt i kirken
Svineinfluensaen bekymrer også kirkegjengere: Nattverden kan være smittefarlig.
Over halvparten av alle gudstjeneste i norske kirker inkluderer nattverden, med vin og brød. Men nå frykter kirkegjengerne at seremonien kan utgjøre en smitterisiko.
– Burde engangsbeger for nattverdsvinen bli pålagt, undrer en trofast kirkegjenger i et flere sider langt maskinskrevet brev til Folkehelseinstituttet (FHI). De har også fått lignende bekymringer fra andre – og fra ulike steder i landet.
SE OGSÅ: Vaksinen har kommet
Men i Markus menighet i Oslo lar man ikke svineinfluensaen komme i veien for de daglige gjøremålene. På menighetskontoret på St. Hanshaugen har de ansatte foreløpig andre ting å konsentrere seg om enn H1N1-viruset.
– Vi har ikke innført noe annen praksis enn den vi har hatt fra før. Her hos oss har ingen så langt blitt syke, forteller daglig leder Håvard Sandvand Dahlen.
Samme krus
Bekymringen knytter seg spesielt til såkalt intinksjon. Det vil si at kirkegjengerne under nattverden dypper oblatene sine i det samme kruset – som holdes av presten. Denne ordningen har imidlertid blitt mindre og mindre vanlig de siste årene, til fordel for at hver og en som går til nattverden får sitt eget beger med vin.
Mattilsynet, som egentlig er rett adresse for spørsmålet, bekrefter overfor Journalen at de ikke har gitt særskilte retningslinjer for kirken. Det har derimot de enkelte bispedømmene sørget for selv.
I enkelte danske menigheter har man innført pappbegre, i stedet for de tradisjonelle sølvkrusene til vinen, skriver danske Kristeligt Dagblad ifølge Vårt Land.
– Vårt regelverk er fra før ganske strengt. Begrene som brukes under nattverden må steriliseres, og her i vår menighet har vi en egen maskin for nettopp dét, forklarer Dahlen.
Foran tomme benkerader som venter på neste tilstelning, er Markuskirkens organist i full gang med å stemme strengene på et flygel.
– Jeg har heller ikke registrert at det har vært mange i menigheten som har vært syke. Men vi er på vakt, og spesielt foreldre i menigheten er påpasselige med å si fra om det områder vi kan bli bedre på. Vi har en veldig god dialog, sier Dahlen.
Sterkere vin
Andre steder på kloden, blant annet i flere menigheter i Sverige, har kirker tatt i bruk hetvin som garantist mot smitte.
Men det blir neppe aktuelt her hjemme, hvor langt på vei de fleste menighetene bruker alkoholfri altervin.
– For nattverdsfeiringen er det fra før av strenge regler, forklarer Gunnar Westermoen, informasjonssjef i Kirkerådet.
De enkelte bispedømmene skal ha laget beredskapsplaner i forhold til influensapandemien. Da influensafrykten tok av for alvor på tampen av fellesferien, ble det vurdert å samordne disse planene sentralt.
Det har også vært møter om dette, på sentralt hold, men disse kom ikke frem til annet enn at menighetene oppfordres til å følge råd og vink fra smittevernmyndighetene.
– Her dreier det seg mer om å ta ekstra forholdsregler, i forhold til eksempelvis håndhilsing, sier Westermoen til Journalen.
Det var spesielt fokus på svineinfluensa i forkant av høstens kirkevalg. Det ble gjennomført uten større problemer, men pandemien har på ny fått oppmerksomhet, etter at antallet syke den siste tiden har økt kraftig.
Har planer
Det bekreftet også Folkehelseinstituttet før helgen. Nå antas det at over 100.000 nordmenn har eller har hatt sykdommen.
SE OGSÅ: – Høye dødstall tilfeldige
– Flere menigheter har nok iverksatt beredskapsplaner, spesielt i forbindelse med konfirmantleir og andre større arrangement, opplyser stiftsdirektør Elise Sandnes i Oslo bispedømme til Journalen.
Oslo bispedømme har sendt ut et rundskriv som tar for seg Kirkens forberedelser i forhold til den mulige pandemien.
Her framgår blant annet det kirken ser for seg som et mulig worst case scenario: At det i bispedømmet alene kan bli mellom 570 og 1.470 ekstra begravelser i løpet av pandemien. Altså en økning på mellom 24 og 63 prosent.
Prester og menighetsarbeidere er blant gruppene som har mye kontakt med mennesker, og kan derfor være i en risikosone.
– Men vi har ennå ikke tatt stilling til og diskutert om alle her skal ta vaksinen. Jeg vet ikke hvor mange arbeidsgivere som gjør dette, avslutter Dahlen.