Vaksinevalgets kval
I dag åpnet massevaksinasjonen mot svineinfluensa for folk i risikogruppen i Alna bydel. 100 meter kø og kulde ventet de frammøtte.
Mange barnevogner, kulemager og eldre var å se i køen, som vokste hurtig i morgentimene. Vaksinen har latt vente på seg. Oslo er en av de siste byene som mottar vaksinen, men mandag denne uken kom forsyningene med vaksiner endelig til Oslo.
På Haugerud helsestasjon i Bydel Alna, er den første dagen med vaksinering preget av lett kaos og frusterasjon. En dame med grått hår og signalgul refleksvest skyver inn puljer på ti og ti, mens hun prøver så godt hun kan å svare på alle spørsmålene fra menneskemassen.
Tvil og usikkerhet
Lobna Zeyan står litt bak i køen sammen med sønnen Elias Boukricha på 6 år. Han har tatt fri fra barnehagen i dag for å vaksineres, og er utålmodig av all ventingen.
- Jeg fryser og vil hjem, sier han, mens frostrøyken står ut av munnen hans. Han drar i jakkeermet til moren.
Men desverre tilhører han risikogruppen og Mamma er fast bestemt på at han skal ta sprøyten i dag.
- Vi har fått en anbefaling fra helsemyndighetene om å ta den, og siden den kun inneholder kjente stoffer valgte vi å gå for vaksinen, sier hun.
Men selv ønsker ikke Lobna å ta vaksinen, selv om hun også tilhører risikogruppen. Hun er gravid, og mener man veit for lite om konsekvensene for fosteret foreløpig, til at hun vil ta sjansen. Og informasjonen på nettet gir henne ingen trygghet. Den inneholder for lite fakta, mener hun.
- Jeg vil ikke ta sjansen på å skade fosteret, men hadde jeg ikke vært gravid, ville jeg tatt vaksinen, sier hun.
Høl i hue
Mannen ved siden av Lobna, blander seg inn i samtalen. Han har også et barn i risikogruppen, som skal få vaksine. Han er enig i at den offentlige informasjonen er alt for dårlig.
- Vi får høre at de som er døde av svineinfluensa har vært i risikogruppen, men vi får ikke høre hva de led av. Som foreldre til et barn med nedsatt lungekapasitet blir man svært urolig av den slags generell informasjon. Vi veit jo ikke hvor utsatt hun er, sier han.
Han forteller at de har diskutert for og imot vaksinen hjemme, men, som Lobna, endte de opp med å takke ja til vaksinen.
På spørsmål om hva han synes om at Oslo er nedprioritert i vaksineutdelingen, svarer han:
- Det er helt høl i hue! Det er jo her det bor flest folk, sier han oppgitt.
Tjener på vaksinekø
En som er glad for den lange køen utenfor Haugerud helsestasjon er Lukas Bjørneboe (12 år). Han har stilt seg opp med bod i forbindelse med Operasjon Dagsverk, og gjør gode penger på varm saft og kaffe.
- Jeg visste ikke at det skulle være noen vaksinasjon her i dag, men dette var jo skikkelig flaks, sier han og heller opp kaffe til en tålmodig, men frossen sjel i den lange køen.
Sniker i køen
På Nydalen helsestasjon har vaksinasjonen allerede pågått en dag og køen er betydelig kortere enn på Haugerud.
- Vi har lagt om rutinene i dag, slik at de er mer effektive, sier Mona Taasen, Bydelsdirektør i bydelen Nordre Aker.
I går satte de 900 vaksiner og nytt påfyll kommer på fredag.
- Vi tror det skal holde akkurat, men vi sier jo ikke nei til noen som kommer. Folk krysser selv av på et skjema for om de er i risikogruppen eller ikke. Vi har ingen mulighet til å sjekke om de faktisk er det, sier hun.
Helsepersonellet i Nydalen har meldt om at mange av de som blir vaksinert, ikke tilsynelatende tilhører noen risikogruppe, men de understreker at man ikke kan se på folk om de er sjuke eller ikke.
Men at folk sniker, er Lobna overbevist om.
- Ja, jeg har til og med hørt at folk i køen diskuterer hva de skal si for å få vaksinen, sier hun.
Mona Taasen sier at de fleste oppfører seg bra, men forteller at hun måtte gå bak i køen i går og hente fram gravide og foreldre med småbarn, som hadde blitt presset bak i køen. Hun oppfordrer unge folk til å gi disse gruppene plass slik at disse blir prioritert.
- Har du tatt vaksinen selv?
- He he, nei, det har jeg faktisk ikke. Og det burde jeg jo, siden jeg går rundt her hele tiden, men jeg venter til risikogruoppen har fått, sier hun.