Edderkopper på turné

Til Posthallen kan du komme og klappe på ditt verste mareritt.

Aase Helminsen viser at tarantellen er helt ufarlig å ta på. (Foto: Marie Alming)

Utstillingen "Edderkopper og andre kravlende kryp" har vært i Posthallen i en drøy uke nå. Der har de samlet en rekke edderkopparter, skorpioner, kakerlakker og tusenbein, som vanligvis har tilholdssted i akvariet i Bergen.

Aase Helminsen er biolog, og jobber med utstillingen. Hun kan fortelle litt om ideen bak å sende edderkoppene rundt på turné:

– Noe av tanken er å eksponere folk for det som gjerne anses for å være "creepy" dyr. Når folk får muligheten til å bli bedre kjent med disse artene, blir de også mer opptatt av å ta vare på dem. Samtidig får de muligheten til å se at disse dyrene kan være like fine som andre dyr.

 

De største er snillest

Det er kanskje ingen overraskelse at mange synes det er litt ekkelt med edderkopper og skorpioner. Noen syns det er langt mer enn bare ekkelt, men selv med araknofobi, edderkoppangst, kan man komme på utstilling.

– Vi har åpent for at folk med fobier kan komme hit og bli kjent med edderkopper i trygge omgivelser. Vår erfaring er at mange er skeptiske til å begynne med, men frykten gir seg veldig fort. Når det gjelder skorpioner og edderkopper, er det ofte sånn at de største og ekleste er de minst farlige for mennesker, bedyrer Helminsen.

Den edderkoppen som kan være farlig for mennesker, og som befinner seg på utstillingen, er den ved navnet sort enke. Den er hverken så stor og hårete som noen av de andre tarantellene som befinner seg i glassmontere ved siden av. Ase Helminsen viser fram den største de har. Den har fått det passende navnet Goliath, og kan i beste fall bli på størrelse med en middagstallerken.

– Den er nokså aggresiv, men biter bare i forsvar, sier hun.

 

Spesialbagasje på flyet

Utstillingen er for tiden på norgesturné, og har tidligere vært i blant annet Tromsø, Bodø og Ålesund. Petter Jordan, edderkoppekspert, kan bekrefte at utstillingen har gått strålende så langt. Han har ansvar for dyrene som er på utstilling, og har erfart at edderkopper og andre krypdyr er noe folk interesserer seg for.

– Vi vet at edderkopper og insekter er dyr alle har et forhold til, og vi har hatt lyst til å lære folk noe om dem. For omtrent ti år siden hadde vi en lignende utstilling som dro rundt i Norge i to år, og den ble en stor suksess. Så langt har publikum igjen vist at de er veldig interessert i disse dyrene, forteller Jordan.

– En annen ting har vært å gi dem med fobier eller aversjon mot disse dyrene, muligheten til å møte sin frykt i et trygt og kontrollert miljø, der de også kan lære mer om dem. Det er det vi kaller eksponeringsterapi. Alle vet at edderkopper ikke er farlige. Det handler om å få hjernen og kroppen til å spille på lag, forklarer han videre.

På spørsmål på hvordan det er, helt praktisk, å ta med edderkopper på rundreise i landet, kan Jordan fortelle at det stort sett er uproblematisk:

– Dyrene blir pakket hver for seg i små polstrede bokser, som isoleres med isopor, slik at de ikke skal bli utsatt for temperatturforskjeller. Og så sender vi dem som spesialbagasje på flyet. SAS har faktisk egne forskrifter på hvordan man skal gå fram når man frakter edderkopper, og de har vært veldig samarbeidsvillige.

 

Krokodiller i Posthallen

Edderkoppene skal være i Oslo til slutten av januar. Etter det er det usikkert hvor de tar veien. Kanskje drar de hjem igjen til Bergen. Men det er duket for flere ekle dyr i Posthallen.

– I februar er det planlagt en utstilling med krokodiller, kan Aase Helminsen fortelle. Det er altså ikke bare edderkopper som kan turnere i Norge. Men krypdyrene kommer kanskje til å skape litt mer hodebry for SAS.

Med god utsikt mot Tollbugata, ligger tarantellen og dormer i sitt glassmonter. (Foto: Marie Alming)