Kollen når nye høyder
Hopptårnet rager nå i sin fulle høyde, 60 meter over bakken.
– Dette er stort for skiidretten, utbryter Rolf Nyhus.
Tidligere kollengeneral, Rolf Nyhus, var blant dem som hadde møtt opp i Holmenkollen for å overvære den siste delen av det nye hopptårnet bli heist på plass. Løftet ble utsatt på grunn av vind, men etter et par timers venting kunne både fagfolk og lokale ildsjeler endelig skue det nye tårnet i sin fulle høyde.
Les mer om arrangementet i Holmenkollen her.
For de nye generasjonene
Når man titter utover Holmenkollen arena den dag i dag så er det vanskelig å tro på løftene om at alt skal stå klart innen prøve-VM i 2010. Heisekraner i flere former og farger står side om side med slitne arbeidsbrakker og gråbrune jordhauger. Solen glimter ned på det som minner mest om en uferdig skrothaug av stål. Men Rolf Nyhus er evig optimist:
– Vi gleder oss alle til det nye anlegget blir helt klart. Bakkene og løypene må stå klare til prøve-VM. Og innen 2011 skal hele området skinne. Det er dette vi har kjempet for, sier han.
Les mer om ski-VM 2011 her.
Til VM lover Kollenkomiteen at både skiløyper, skiskyteranlegget, alpinbakker, hoppbakker, tribuner, varmestuer og det nye skimuseet stå klart. Men for Nyhus er det ikke bare i VM-sammenheng at den nye Kollen er viktig.
– Det aller viktigste er hva dette anlegget kommer til å bety i etterkant. Den nye Kollen skal ikke bare gjøre nytta si i 2011, men også i tolv, tretten og alle de kommende årene. Vi gjør dette for de nye generasjonene. For rekrutteringen og skiidrettens fremtid.
Sommer som vinter
Finansbyråd Kristin Vinje har stått ansvarlig for finansieringen av Holmenkollprosjektet. Ifølge henne vil det ferdigbygde anlegget by på mange nye muligheter.
– Dette vil bli et flott parkanlegg, sommer som vinter. Det vil bli en arena med både rulleskiløyper, bademuligheter, tilrettelegging for rullestolbrukere og god plass, sier hun.
Vinje understreker likevel at det er den oppgraderte hoppbakken som er hovedforskjellen:
– Og det er derfor det er så flott at tårnet kommer opp nå.
For turismen og for Oslo
Ragnar Pedersen er en av dem som møtte opp i Kollen av ren interesse. I kledd allværsjakke og gode sko har han tatt turen opp for å se barndommens skiarena gjennomgå en stor forandring.
– Holmenkollen har vært viktig for meg helt siden jeg var guttunge. Jeg er nok ikke like aktiv i skimiljøet nå.. Ikke som det jeg en gang var. Men når man har rundet 80 så er det vel lov, unnskylder han seg.
Han gløtter forventningsfullt opp mot tårnet for å se om arbeiderne har kommet i gang med løftet. Men begivenheten lar vente på seg. Tårnet mangler fortsatt de 35 siste meterne. Til tross for strålende novembersol kan ingenting bli gjort før også vindforholdene er optimale.
I mellomtiden forteller Pedersen om Holmenkollens betydning for både osloturismen og lokalbeboerne.
– Kollen har betydd så mye for Oslo. Helt fra tidenes morgen kan en nærmest si. Så nå er det virkelig på tide at de finnene der oppe gjør seg ferdige med å banne og klare til å løfte, snøfter han og slår utålmodig floke et par ganger. Det er ikke snakk om at han drar hjem før tårnet er på plass.
Nesten ingen vind
Den aller siste stålkonstruksjonen som skulle utgjøre toppen av hopptårnet veide hele 135 tonn, og løftet var en komplisert affære. Det skulle ikke mer enn seks sekundmeters vindstyrke til for at hele begivenheten ville blitt utsatt. Men Kollen var til slutt heldig med vær og vind. Etter mye venting kom det 60 meters høye tårnet endelig opp.
– Så nå er det bare å se frem til VM i 2011, sier Ragnar Pedersen og starter betrygget på hjemturen mot Midtstuen. Han er veldig fornøyd med det nye anlegget. Og han kan forsikre oss om at han snakker på vegne av mange ivrige oslobeboere.