– Vi er jo bestemødre for alle verdens barn

20 år etter Berlinmurens fall er verden fortsatt delt av murer.

Bestemor Harbou-Hals og bestemor Platou gir hverandre en klem. (Foto: Thomas Winje Øijord)

– Israelerne neglisjerer hele verden! De er immune for alt og bryr seg ikke om noen. De bryter alle former for menneskerettigheter, sier Marit Brekke (63) i Bestemødre for fred.

9. november feiret vi at det var 20 år siden Berlinmuren falt. Men det er fortsatt flere murer i verden som skiller folk fra hverandre. I 2002 startet Israel oppbyggingen av en sikkerhetsbarriere mot Vestbredden. Barrieren, som delvis er mur og delvis gjerde, skulle hindre at palestinske terrorister skulle ta seg inn i Israel.

For alle verdens barn

Langt vekk fra Israel står bestemor Brekke og fem andre bestemødre og deler 700 løpesedler mellom seg. Nesten hver onsdag står de utenfor Stortinget for å spre kunnskaper og holdninger som de håper fører til et mer demokratisk og bedre samfunn verden over.

Lufta er kald, men bestemødrene for fred ser varme ut. Smilerynkene deres har trukket seg sammen, og alle seks er klare til å ta kontakt med folk på Karl Johan.

– Vi er jo bestemødre for alle verdens barn. Vi er opptatt av fremtiden, og vi må tro på fred, smiler bestemor Turid Harbou-Hals (78).

Se bestemor Platou fortelle om bestemødrenes arbeid (Foto/video: Thomas Winje Øijord, reporter: Pernille Storholm Skaret)

Elektrisk gjerde

Selv om bestemødrene er blide 95 prosent av tiden de står ute, blir de alvorlige når de prater om budskapet sitt. ”Riv murene!” er tittelen på en av sakene de har trykket på løpeseddelen. Det er ikke bare mellom Israel og Palestina det fortsatt står reist en mur.

– Mellom Mexico og USA er det satt opp et elektrisk gjerde som skal hindre mexicanere fra å immigrere til USA, sier bestemor Heidi Andersen (71).

De nevner også muren mellom Nord- og Sør-Korea, som i nærmere 60 år har holdt koreanerne fra hverandre. Likevel er det muren mellom Israel og Palestina bestemødrene kjenner best til.

– En palestinsk jente sa en gang at hun skulle ønske at hun var en sjiraff så hun kunne se over muren, forteller bestemor Harbou-Hals.

Marsj mot mur

Bestemødre for fred er utrolig opptatt av å rette søkelys nettopp mot muren mellom Israel og Palestina. Flere av dem har til og med vært i Israel og marsjert mot muren sammen med rundt 120 andre kvinner fra hele verden.

– Det var tøft. Det føltes egentlig helt håpløst, sier bestemor Andersen.

Selv om bestemødrene fortsatt jobber mot muren, tør de ikke tro på at den kommer til å rives.

– Likevel skjedde det jo så brått med Berlinmuren, så vi skal ikke si det for sikkert, smiler Turid Harbou-Hals.

Håpløst

Bestemødrene tar kontakt med alle som går forbi dem. To kvinner og en mann nærmer seg bestemor Harbou-Hals.

– Vær så god, smiler hun.

Det blir tre nei på rappen. Ingen ville ta i mot løpeseddelen.

– Noen ganger føles dette håpløst. Her i landet har vi det så godt, og mange bryr seg likevel lite. Jeg tror det er mange som ikke orker å ta innover seg at mange lever i en helt annen situasjon enn oss, sier bestemor Turid Platou (72).

Men ikke alle er like negative mot bestemødrene

– Det er så koselig at det står noen bestemødre her og jobber for fred, smiler Kristine Willassen (19) og Thomas Nordengen (20) som har fått med seg løpesedler fra fredsduene foran Stortinget.

”Festning Europa”

Selv om vi ikke har fysiske murer mellom folk i Norge, er det ikke vanskelig å se at vi likevel har murer her til lands, mener bestemødrene.

– Vi har ingen fysiske murer, men mange psykiske. Det finnes et begrep som heter ”Festning Europa”. Begrepet går på at vår verdensdel er dårlig på å slippe inn innvandrere. Vi kaller innvandrerne for lykkejegere, ironisk nok. Vi som er født her har jo allerede vunnet vinnerloddet. Og vi vil ikke dele engang, sier bestemor Brekke.

Les også:

– Forresten sitter en av oss i Bestemødre for fred i elektrisk rullestol. En gang vi var ute på tur med t-banen kunne hun ikke gå av på samme stasjon som oss, fordi stasjonen rett og slett ikke var tilgjengelig for en med rullestol. Dette er også en form for stengsel. Det er fortsatt noen som er utelukket, også her i Norge, sier bestemor Andresen.

Les også:

Bestemødre med murer

Etter en times arbeid med utdeling av løpesedler, sier bestemødrene seg fornøyde. Nå skal de inn et sted for å varme seg med kakao. Men setter bestemødrene egentlig opp noen murer selv?

– Jeg setter enkelte ganger opp en mur når noen fra Frp proklamerer billigere bensin og lavere skatter, sier bestemor Andersen.

– Ja, dessverre, sier bestemor Brekke seg enig. – Det er ikke alltid like lett å skille mellom sak og person. Evnen til å sette opp murer finnes i alle. Jeg orker nesten ikke se Siv Jensen på TV. Da går jeg heller ut.