Danset for vann til jordskjelvofrene
Nærmere 7000 kroner ble samlet inn da Oslos dansemiljø bouncet sammen for å skaffe rent drikkevann til Haiti.
– From the top. Five, six, seven and eight. "Do you remember... Love..." Then you go...
I takt med MJ strekker koreograf Dister Rondon fra New York hånden og en utstrakt finger mot speilet, glir med et steg lett over til høyre, og stopper. Et 20-talls par øyne og ben følger ham; et 20-talls unge dansere, som har kommet til Møllerparken i Oslo fredag kveld den 22. januar for å støtte en humanitær sak: Kirkens Nødhjelps arbeid med å skaffe rent drikkevann til et katastroferammet Haiti.
Allerede før den siste jordskjelvkatastrofen brøt ut tidligere denne måneden, var vannforholdene i landet elendige. Ifølge FNs utviklingsprogram, UNDP, regnes hele 80 prosent av sykdomstilfellene som spres jevnlig i Haiti for å være forårsaket av urent vann. Nå er imidlertid situasjonen ytterligere forverret og prekær.
Nok var sett
Det var det initiativtager bak kveldens danseworkshop og innsamlingsaksjon, Sandra Gerecke, forstod da hun en kveld så jordskjelvbildene fra Haiti rulle over TV-skjermen nok en gang. Hun syntes nok var sett. Nå måtte hun handle.
– Jeg ringte Kirkens Nødhjelp. De fortalte meg at det spesielt er rent drikkevann som mangler i Haiti. Nå ligger også mennesker døde overalt, noe som gjør at vannet blir infisert med bakterier. Kunne vi bidra nettopp med rent vann, ville det vært det beste, tenkte jeg. Man må jo rett og slett ha vann for å overleve. Og slik ble navnet på denne workshopen til, Water for Haiti, forteller Gerecke.
Vann til vann
Gerecke er selv aktiv som koreograf og frilanser i Oslos dansemiljø. Fra ideen til Water for Haiti ble født på søndag til workshopen ble en realitet i kveld, fem dager senere, brukte hun dermed kontaktene sine i dansemiljøet til å spre budskapet. Ved hjelp av Facebook og øvrig jungeltelegraf ble venner og venner av venner informert om at hun var igang. Ballen var kastet, og den rullet.
– Flinke koreografer, som Dister Rondon, har stilt opp gratis, Friskis og Svettis har åpnet opp studio for alle de som måtte ønske å komme, og butikkene i nærområdet sponser oss med gratis epler, kaffe, juice og vann, sier Gerecke.
Eplene selges så videre til workshopdeltakere og andre besøknede for fem kroner stykket, kaffen for fem kroner koppen, juice og vann for ti kroner - og workshopklasser for 40. Alt som kommer inn går ut igjen til Kirkens Nødhjelp.
– Så det er bare å legge igjen mer, legger Gerecke til med et smil, i det en workshopdeltaker legger nye 40 kroner i en av de hvite plastkoppene som for kvelden brukes som pengekasser.
Litt svett i luggen slenger deltakeren seg ned på den røde sofaen i resepsjonen, som er iferd med å fylles av flere dansere i baggy-pants og lysegule sneakers. En high-five der, et move her. Et ekstra eple kjøpes.
Så kan neste time begynne.
Ukas høydepunkt
Gummisåler knirker mot gummigulv inn i workshopens siste danseminutt. Noen ansikter er rødere enn andre, svettere enn andre. Alle er fokuserte. De smiler. Er det slik at de tenker på Haiti der de holder på? Rondon skrur av musikken. Så klapper han i hendene.
– Aight! We're done, sier han og klapper videre.
Workshopen er over. Kvelden riktignok ikke helt ennå. Dørene åpnes på ny, og publikummere køes inn. Store og små, men de fleste i voksealderen, slenger seg ned på gummigulvet. Plutselig dempes belysningen. Et høyt skurr buses ut av høyttalerne på veggen. Det avsluttende danseshowet kan begynne.
– Ukas høydepunkt, sier Nils Harald Strøm, innsamlingsleder i Kirkens Nødhjelp, som nå kan ta med seg nye 7000 kroner til Haiti.
Han viser fram bilder av vannbøttebærende haitianere og nødhjelpere fra Port-au-Prince. Han gjør det med et smil.
– De får vann. Og vann er livsnødvendig. Tenk på dere selv når dere trener og svetter. Hvor lenge kan dere gå etter en treningsøkt før dere må fylle på, spør han.