Ungdom engasjerer seg for Nord-Korea
Tirsdag kveld ble et fakkeltog for ofre i nordkoreanske dødsleirer arrangert av fire femtenåringer.
Det står fire ungdommer i et hjørne på Youngstorget. Rundt dem ligger det esker fulle av fakler og ferdige bannere. De bryr seg ikke om kulden, og er bare glade for at dagen endelig har kommet. Klokken nærmer seg seks.
Femten år gamle Nora Schjeldrup, som dro i gang hele prosjektet for tre måneder siden, er nervøs for oppmøtet.
- Det var kanskje litt optimistisk å håpe på 500 stykker, vi får nøye oss med 50. Vi må være fornøyd med de som stiller opp, hver en av dem betyr noe.
Nora Schjeldrup forteller ivrig om sitt engasjement for ofre i Nord-Korea. Foto: Ina Inglingstad
Fanget i dødsleirer
I Nord-Korea sitter 300.000 barn, kvinner og menn fanget i leirer. Her blir de utsatt for ekstrem vold og misbruk. De fleste som kommer inn i leirene, overlever ikke. Landet er meget isolert, og det er vanskelig å gjøre noe for å hjelpe ofrene.
Fakkeltoget er en markering for å belyse ofrene i konsentrasjonsleirene, og gi flere personer kunnskap om dødsleirene i Nord-Korea.
– Det er så mange som ikke vet noe om denne situasjonen i Nord-Korea, noe som er et stort problem. Når ingen vet noe, er det heller ingen som gjør noe med det, sier Nora.
– Fikk helt sjokk
Intiativtakerne står sammen og diskuterer opprømt. De har jobbet hardt for å sette lys på dødsofrene i Nord-Korea. Engasjementet startet etter å ha sett filmen Yodok under en gratisvisning gjennom skolen.
– Før vi så filmen visste vi ikke noe om Nord-Korea, og da vi så filmen fikk vi sjokk. Vi har lært mye om andre verdenskrig, og at hendelser som skjedde da ikke skal skje igjen. Så får vi situasjonen om Nord-Korea rett i fleisen, utbryter Nora.
Yodok er laget av produksjonsselskapet Piraya Film, som holder til i Stavanger. Den har tatt over fire år å produsere, og er regissert av polske Andrzej Fidyk. Filmen handler om syv tidligere fanger som har klart å flykte til Sør-Korea. Der setter de opp en musikal om sine grusomme opplevelser. Nora brenner for saken om Nord-Koreas fangeleirer.
– Dagen etter vi så filmen ble vi skikkelig sjokkerte. Den gikk rett i hjertet, og det var umulig å ikke få klump i halsen. Vi måtte gjøre noe!
Først ville de ha en demonstrasjon, men følte det ble feil.
– Det er ikke noe vi vil demonstrere mot, men heller vise at vi tenker på ofrene, og bryr oss. Dermed ble fakkeltog et resultat, forteller Nora.
Faklene tennes for å markere ofrene i nordkoreanske konsentrasjonsleirer. Foto: Ina Inglingstad
Flammene spres
Nå er klokken over seks. Nora ser rundt seg for å se hvor mange som har kommet. Nå må de begynne, selv om oppmøtet ikke er så høyt som de hadde håpet på. Mengden med folk som har samlet seg står i halvsirkel. Det er et flertall av ungdommer. Alle har oppmerksomhet på de fire initiativtakerne som holder en appell.
Hør appellen her
– Så har vi et minutt stillhet for ofrene i Nord-Korea.
Flammene blir tent en etter en, og de sprer seg på Youngstorget. Sakte meg sikkert blir folkemengden til et tog, markeringen for dødsofrene er i gang.
– Gledelig!
Over 50.000 ungdomsskoleelever fra 9- og 10 trinn fikk se filmen Yodok under en gratisvisning arrangert av Piraya Film, Fritt Ord, FN-sambandet og Raftostiftelsen.
Bente Roaldsvik er prosjektdirektør i Fritt Ord, og vært med på å bestemme at stiftelsen skulle støtte gratisvisningen av Yodok. Bente håpet på engasjement.
– Vi hadde håpet på reaksjoner, noe som viste seg å være tilfellet. De unge er tydelig blitt beveget av filmen og vi har fått flere tilbakemeldinger fra andre ungdommer rundt i Norge.
Hun er positivt overrasket over at ungdommene arrangerer et fakkeltog på eget initiativ.
– Det at unge gjør noe slikt på egen hånd er fantastisk.
Prosjektdirektør i stiftelsen Fritt Ord er glad for at dokumentarfilmen Yodok får så mange unge til å engasjere seg. Foto: Helena Egeland
Flere unge inspirert
Stine Rypestøl er seksten år, og også inspirert av filmen Yodok. Hun synes det er bra at andre ungdommer også kjemper for en forandring i Nord-Korea.
– Det viser at norsk ungdom bryr seg om urettferdigheten i verden, og at vi ikke lar slike ting skje uten sanksjoner.
Stine fikk så stor trang til å hjelpe ofrene i Nord-Korea, at hun sendte brev til Utenriksdepartementet og utenriksminister Jonas Gahr Støre.
– Jeg synes det er urovekkende at det fortsatt finnes en plass hvor mennesker blir torturert for å ytre sin mening. Det jeg mener er aller viktigst, er å gi det norske folk mer informasjon om Nord-Korea, og at regjeringen belyser hvordan vi kan hjelpe ofrene.
– Fritt Nord-Korea!
Megafonen er på plass, og det ropes slagord i toget.
– Fritt Nord-Korea! Fritt Nord-Korea!
Stortinget er kommet til syne, og de nærmer seg mål. Anette Nilsen deltar fordi hun synes det som skjer i Nord-Korea er så ekstremt viktig å sette lys på.
- Det er ikke bare fangene i konsentrasjonsleirene som lider, men hele befolkningen er fanger i sitt eget land. Folk må få vite om saken, og dette fakkeltoget er et bra initiativ for og nå frem. Dessuten synes jeg det er morsomt at en gjeng femtenåringer gjør noe så bra for de som blir berørt.
Hun, og resten av toget står nå foran Stortinget. Det klappes for initiativtakerne, og Nora er glad for at markeringen ble en realitet.
– Jeg er litt skuffet over antallet, men det er glad for at vi fikk gjennomført fakkeltoget. Det blir bedre neste gang!
Slagord skapte klang i Oslos hovedgater. Foto: Ina Inglingstad
Fakkelen sendes videre
En uke etter fakkeltoget møter Journalen Nora Schjeldrup igjen. Se her hvordan hun synes det gikk og hvor veien går videre.