Skoleelever utestenges fra butikker
– Hadde de oppført seg ordentlig, hadde det ikke vært noe problem, sier assisterende butikksjef.
Rundt lunsjtider flommer Oslos gater over av sultne arbeidsfolk og skoleelever, men ikke alle får de tomme magene fylt av butikkenes godsaker. På Ringnes Park butikksenter møtes skoleelevene av et skilt på inngangsdøren der det står at de er nektet adgang i skoletiden, mellom 09.00 og 15.00.
I perioder har Meny-butikken på senteret vært sterkt plaget av gjengbesøk. I matpausene kommer det store flokker av ungdom til butikken.
Mye bråk
Johnsen forteller at gjengene ofte oppfører seg uanstendig og bråkete. Når de er i butikken sloss de, bråker, nasker og skremmer andre kunder. Det er stort sett snakk om elever i ungdomsskolen, og de oppfattes som truende både av butikkpersonell og kunder.
– Jeg har fått flere tilbakemeldinger fra kunder som er redde. De har rett og slett forlatt butikken når gjengene har kommet, forteller Johnsen.
Til vanlig henger det kun en advarsel på inngangsdøren til butikksenteret. I de periodene da det kommer mange gjenger til senteret og situasjonen tilspisser seg, holder en sikkerhetsvakt kontroll utenfor Meny-butikken. Han stopper de store gjengene og nekter noen helt adgang, mens andre kanskje slipper inn i puljer. Den ekstra sikkerheten må hovedsakelig til mellom klokken 11 og 12, da ungdomsskolene i området har lunsjpause.
Johnsen forteller at vaktkontrollen fungerer som et slags signal til bråkmakerne.
– Vi ønsker jo selvfølgelig kunder. Det er jo de vi tjener penger på. Vi vil helst ønske alle velkomne til å handle hos oss, men når elever kommer inn i butikken og vandaliserer, skremmer andre kunder og stjeler, da vil vi ikke ha dem her, forteller han.
Også ved Meny i Horten har det vært problemer med skoleelever.
Fjortisene er verst
Truls Hertzenberg Nergaard (18), skoleelev ved Foss videregående skole, forstår begrunnelsene til den assisterende butikksjefen. Likevel mener han at man må se på enkelttilfeller, og ikke utestenge alle.
– Har det skjedd en konkret hendelse, er det OK at man nekter elever adgang i en viss periode. Men å stenge elever ute før det i det hele tatt har skjedd noe blir litt feil, mener han.
Selv har Nergaard aldri opplevd å bli utestengt fra en butikk i lunsjtider.
– Det kan være fordi det er en slags grense mellom dem som går på ungdomsskolen og videregående. På videregående er de fleste voksne og modne mennesker, og bråkmakerne fra ungdomsskolen har hoppet av skolen. Derfor blir det jo en viss forskjell, sier han.
– Må oppføre seg
Pål Erik Johnsen støtter utsagnet til Nergaard. Han mener også at det er modenhetsforskjell hos ungdomsskoleelevene kontra videregåendeelevene. En løsning på problemet er at ungdomsskolene i større grad selv kontrollerer matpausene til elevene.
– Det er stort sett ungdomsskolegjengene problemet ligger hos. I noen tilfeller har vi snakket med rektorer på skoler i nærheten. Da har vi blitt enige om at elevene i en viss periode må holde seg på skolens område i matpausene. Da slipper vi å stå og nekte elevene adgang selv, forteller han.
Hvem som skal få adgang til butikkene i matpausene, er en vanskelig problemstilling. På den ene siden føler elevene seg diskriminert, mens på den andre siden ønsker butikkene å hindre bråk og vandalisme. Orden og oppførsel er det Johnsen mener er løsningen på problemet.
– Som sagt, så lenge ungdommene oppfører seg, ønsker vi dem hjertelig velkommen. Hadde de oppført seg ordentlig, hadde det ikke vært noe problem, avslutter han.