Advarer mot ranere på studentbolig

Ledelsen på Anker studentbolig sendte 3. oktober ut varselmelding til beboerne om at ranere truer leietakere på hyblene deres.

Blodig heisopplevelse. Foto: Torunn Stegebergløkken Brånå.

Søndag 3. oktober tikket denne felles-SMSen inn til beboerne på Anker studentbolig:

"Vi har blitt informert om at fremmede banker på og kan true leietaker for å få verdier. Derfor MÅ du ringe vekter om det banker på og du ikke venter besøk. Tusen takk for hjelpen." Avsender: Anker studentbolig.

 

- Truet med jaktkniv

Få dager etter å ha mottatt SMSen, var 19 år gamle Marthe Vee alene i hybelleiligheten sin på Anker studentbolig. Hun ventet ikke besøk da det plutselig begynte å banke på døren.
- Jeg gikk bort til døren og spurte gjentatte ganger hvem det var, men fikk ingen svar. Da ble bankingen bare enda høyere og kraftigere. Jeg ble selvsagt redd og tok umiddelbart opp telefonen og ringte vektertjenesten på området, forteller 19-åringen. 
Bankingen forsvant idet hun fikk kontakt med Norsk Vektertjeneste.

- Jeg hørte det smalt i døren, og da vekterne kom var de borte, sier Vee, som lenge hadde følt seg utrygg i studentboligen.

Da vekterne ankom hybelen hennes, fortalte de at det hadde vært to ran på området helgen før, og at ranerne hadde brukt jaktkniv for å true beboerne.

- Man kan si dette var dråpen som fikk begeret til å renne over, forteller Vee.

Hun synes det er ekkelt å tenke på hva som kunne skjedd dersom hun hadde åpnet døren.
- Hadde det ikke vært for SMSen vi fikk tilsendt noen dager før, hadde jeg sannsynligvis ha åpnet. Man går ikke rundt og tror at folk vil rane deg, sier 19-åringen, som sa opp boligen direkte etter hendelsen.

Uhyggelig besøk: Marthe Vee (19) valgte å flytte fra Anker, etter at fremmede mennesker prøvde å ta seg inn i hybelen hennes i høst. Foto: Amalie Lereng

- Kunne skjedd hvor som helst

Markedsdirektør ved studentboligen Ronny Sandvik har ikke noe inntrykk av at slike ran skjer oftere hos dem enn andre steder.

-Dette er sjeldne hendelser, men det skjer dessverre kriminalitet i en storby. Vi har tusen studentboliger, og det som skjer våre leietakere kunne skjedd hvilke som helst andre, sier han.

Sandvik viser til at Anker studenthjem 24 timer i døgnet er voktet av Norsk Vektertjeneste, og at låsesystemet er svært bra. Videre forklarer markedsdirektøren at den felles SMSen var ment som en oppfordring til beboerne om å verne seg fra bylivet.

-Mange nyinnflyttede er fra naive steder hvor de ikke er vant til å låse døra. Her i Oslo må de lære seg å ta forbehold, sier han.

 

Blod i heisen

Det er ikke første gang studenter opplever ubehag ved studentboligene.
- Jeg var redd for å gå ute på området alene etter det hadde blitt mørkt, sier tidligere Anker-beboer Torunn Stegebergløkken Brånå.
- Utenfor inngangsdøra kunne folk stå og lange narkotika, og en av vennene mine ble slått ned og rana i en av korridorene. En gang var heisen dekket av blod da jeg var på vei ut. Det var skikkelig ekkelt, forteller Brånå, som flyttet ut av boligene i mai i år.

 

Flyttet ut etter ran

Det var også en uhyggelig heisepisode som førte til at tidligere Anker-beboer Christopher Aanerud valgte å si opp sin bolig.  Da Aanerud gikk inn i heisen etter en kveld på byen, stod tre smilende menn og ventet på han. Da dørene lukket seg, angrep de han bakfra.

-De vred håndleddet mitt opp rundt halsen, mens de tok det de ville ha av verdisaker fra lommene mine, forteller Aanerud.

Selv om mennene ikke benyttet våpen under ranet, opplevde han episoden som veldig ekkel.

Aanerud forteller allikevel at han opplevde sikkerheten som ganske god, men kan vise til perioder hvor dørene var brutt opp, og det tok opptil flere måneder før de ble fikset. Det mener han er sløvt, og at det er et forbedringspotensiale å hente på sikkerheten.

 

Flere årsaker

Markedsdirektør Sandvik mener det er trygt å bo på Anker studentbolig, og at voldsepisodene kan komme av flere årsaker, blant annet private affærer hvor familie og venner kan være innblandet.

Han mener at studenter kan være spesielt utsatt for ran og vold.
- De går mye på byen, har mer nachspiel og er aktive, sier han, men legger til at studenter er en ansvarlig gruppe som er på vei mot en fin utdanning.

Videre mener markedsdirektøren at Grünerløkka er ufortjent utnevnt som et sted hvor det skjer mye vold. Han avslutter med å henvise til kriminalstatistikken i Oslo, som politiet fører.
- Tar denne spesielt tak i kriminaliteten i studentboligene eller blant studenter?
- Nei, men statistikken viser at hovedvekten av kriminaliteten skjer på områdene rundt Oslo S.