Bygger sitt eget borettslag
På utsiden av gjerdene henger bannere med budskapet ”Er det kriminelt å bo?”. På innsiden mellom jordhauger bor okkupanter i husvogner og biler på en gammel branntomt.
På 1990-tallet brant en bygård i Gamlebyen Oslo ned. Siden da har okkupanter kommet og gått på den tomme tomten. Eieren bor i utlandet, men vil ikke selge tomten til Oslo kommune til tross for kommunens forespørsler.
- Siden tomta lenge har stått tom, bestemte vi oss for å flytte hit, sier Anine Nonshaugen, som bor i den rødfargede bussen.
Representanter for eieren har uttrykt at de ikke ønsker å ha okkupantene der, de ønsker heller å bygge en boligblokk. Okkupantene mener det er viktigere å ta vare på Gamlebyens særegne preg.
- Folk trenger et friområde de kan bruke, mener Anine.
Bor ikke som alle andre
Siden bygården brant ned har tomten hatt mange beboere. Folk kommer dit for å bo et på en litt annerledes måte enn alle andre.
- Vi mener at det skal være mulig å velge selv hvordan en vil bo. Her lærer unge folk seg å ta ansvar for eget liv, for andre og for omgivelsene. Det kan være et springbrett for folk som ønsker å spare penger. Her kan en bo billig, det er ikke så mange andre mulligheter å bo rimelig slik som boligmarket i Oslo er i dag, sier Anine.
På området må beboerne være med på å forme omgivelsene. Det meste av det som blir gjort i leiren, gjøres av eget initiativ og med den kunnskapen de har fra før. Anine leter etter materiale for å bygge hundehus. Nede ved den selvbygde doen finner hun noen plater hun kan bruke. Hunden blir plassert oppå platen for å ta mål, og da dette er gjort setter hun igang med sagingen.
- En ser en prosses i tingene vi gjør. Vi ser ting vokse fram og det gir veldig mye, sier Kjetil Velo, som bor her i en lys campingvogn, sier Kjetil.
- Det er så befriende at ting kan bli gjort på en enklere måte, at en ikke må leve innenfor de A4 rammene som samfunnet forventer, legger Anine til.
Lever miljøvennlig
De bruker lite strøm og vann. Gjenbruk er standarden, og beboerne henter inn nye eiendeler fra gata, i konteinere og søppelkassene.
- Når en kommer hit ser en verdien i det en tar for gitt. Når en ikke har vann og strøm lett tilgjengelig, gjør det noe med mentaliteten rundt det å bruke.
Nå jobber de med å forberede seg til vinteren. Flere har fått tak i vedovner som de har plassert i husvognene sine. Ønskene om å lage et økologisk bokollektiv ligger på vent inntil de har fått en kontrakt på at de kan være her.
- Vi har vært i kontakt med bydelsutvalget, og det er et ønske om dialog fra begge hold angående planene for plassen. Byrådsutvalget har uttrykt seg positivt til forslagt okkupantene kommer med til eiendommen.
Slik situasjonen er nå har okkupantene ingen planer om å flytte seg
- Det er jo ikke noe vits at tomten står ubrukt, avslutter Anine.