Eldre er en gullgruve for vestkanten
Men budsjettetene til bydelene på østkanten kuttes kraftig av Oslo kommune.
Oslo kommune gir mest penger til innbyggere over 80 år. Dette betyr at bydelene med høyest andel eldre prioriteres i pengefordelingen.
- Vi merker det kraftig på budsjettet vårt, sier leder for bydelsutvalget i Østensjø, Arnfinn Aabø (Ap).
Forskjell på øst og vest
Levealderen for mennesker i de østlige bydelene er adskillig lavere enn leveralderen for menneskene som bor vest i hovedstaden.
- Vår bydel er en av de som kommer veldig heldig ut av budsjettfordelingene i år. Vi mener kriteriene fungerer godt og føler vi blir hørt i våre budsjettønsker, sier leder for bydelsutvalget i Nordstand, Sigbjørn Odden (H).
Hans Christian Lillehagen fra Gamle Oslo har et helt annet syn på kommunens prioriteringer:
- Vi er ikke fornøyd. Vi har en sterkt økende befolkningsvekst, og klarer ikke møte kravene dette bringer med seg, sier Ap-politikeren.
Det er meninger han deler med Bjerke-nestleder Geirmund Jor fra SV:
- Det at befolkningen lever lengre i vestlige bydeler tilsier ikke at de har dåligere helse enn folk i øst. Tvert imot tilsier jo det at helsen er dåligere i øst.
Budsjett-kuttene
Lillehagens og Jors misnøye bygger på at budsjettet for deres bydeler kuttes kraftigere enn hva Odden opplever i Nordstrand.
Selv om eksempelvis Bjerke er en bydel med drøyt 25.000 innbyggere og Nordstrand en bydel med 15.000, er kuttene i budsjettene større.
Journalen har kommet over disse prosenttallene for budsjettendring:
Nordstrand: 1,6 prosent.
Østensjø: Om lag 3 prosent.
Gamle Oslo: 2,7 prosent.
Etter det Journalen kjenner til fører dette til at de eldre i østkant-bydelene får mindre hjelp, fordi midlene de tildeles ikke er tilstrekkelige for å dekke dagens velferdstilbud.
Alder er ikke et krav for dårlig helse
Jor forteller at bydelen hans har problemer med å tilby gode helsetilbud for folk over 60 med dårlig helse. Dette er et problem som berører de fleste østlige bydeler.
- Vi fordeler penger ut ifra hvor store de beregnede utgiftene til en bydel er. Vi vet at systemet ikke er perfekt, men jeg ser ikke et bedre et foreløpig, sier Byrådssekeritær Kai Morten Terning (Frp).
Han forteller at det er profesjonelle som beregner budsjettforslagene, og at det er beklagelig at noen bydeler sliter, men mener dette ikke har noe med pengefordlingen å gjøre.
Uenig med byrådet
- Jeg frykter for velferdtilbudene for folk i bydelen min. Slik det er nå vil mange tilbud måtte kuttes. Jeg mener byrådets beregninger ikke dekker alle områdene vi bruker penger på, spesielt nå som de har pålagt oss å bruke mer penger på administrasjon, sier Geirmund Jor.
- Vi hører Bjerke bydels klager, men det er slikat vi har noen kriterier som gjør at pengefordelingen forandrer seg fra år til år, og selv om vi ser at det betyr mye å ha eldre, så er dette fordi det koster mye å ha menge eldre, avslutter Kai Morten Terning.