Lei av snødumping
På Hasle har det vært et midlertidig snødeponi i sju år. Nå har naboene fått nok.
– Vi kan ikke ha det sånn som dette lenger!
Kay Asbjørn Schjørlien avslutter sitt innlegg. Han har møtt opp på Oppvekst-, miljø- og kulturkomiteens åpne møte for å fortelle om sin bekymring – snødumpingen på Hasle.
Tett i tett med barnehage
– Dette kan umulig være sunt.
Schjørlien forteller om hele prosessen. Hvordan lastebiler står i kø helt ut i Grenseveien, hvor mye søppel snøen tar med seg, og hvor lenge det hele blir liggende.
– Men kanskje verst av alt – det ligger en barnehage rett ved siden av. Når snøen etter hvert smelter blir all søpla liggende igjen, sammen med masse støv. Og dette tar vinden med seg, forteller Schjørlien.
Hasle barnehage ligger 50–60 meter fra deponiet. Barnehagen er kun midlertidig og består av brakker.
Schjørlien har selv ikke barn i barnehagen, men synes det er irriterende nok å bare være nabo.
Han synes det er rart at det ikke bare kan bygges et ordentlig snødeponi på et egnet sted.
- Dette snødeponiet har vært midlertidig i sju år. Det er ulovlig, men Samferdselsetaten får likevel dispensasjon til å fortsette år etter år. Det bor 2000–3000 mennesker i umiddelbar nærhet, forklarer Schjørlien.
Lang prosess
I denne omgang ble Schjørlien hørt av Oppvekst-, miljø- og kulturkomiteen. Etter å ha fremført talen, ble det enstemmig vedtatt at saken sendes videre til Bydelsutvalget.
– Dét er ingen seier for meg. Saken har tidligere vært til behandling i Bydelsutvalget. Uansett er det ikke dette utvalget som bestemmer hvorvidt snødeponiet skal fjernes eller ikke. Saken må på bystyrets agenda, for deretter å bli tatt opp i Samferdselsetaten, sier Schjørlien.
Siste vinter?
Tom Kristoffersen er godt kjent med saken. Han har jobbet i Samferdselsetaten i over 40 år, og nå sitter han som seksjonssjef for drift og vedlikehold. Han bekrefter i stor grad det Schjørlien har påpekt.
– Snødeponiet på Hasle er bare midlertidig, selv om den har vært i bruk lenge. Men den vinteren vi går inn i nå, vil definitivt være den siste med snødeponi på Hasle, forsikrer han.
Det er Plan- og bygningsetaten som har gitt treårig dispensasjon for denne type bruk, men etter kommende vinter, må altså Kristoffersen og Samferdselsetaten finne andre løsninger.
– Vi jobber med to tilbud som begge er aktuelle. Ingen av disse kan tas i bruk allerede denne vinteren, men begge skal være klare for vinteren 2011/2012. Om vi går for noen av disse tilbudene, vet vi ikke ennå, men vi har helt sikkert klart å komme opp med et alternativ til Hasle innen neste vinter. Alt var mye bedre før i tida, da ungene spiste opp all snøen, spøker Kristoffersen avslutningsvis.
Varsler reaksjoner
Kay Asbjørn Schjørlien synes ikke noe om Samferdselsetatens uttalelser.
– Dette sier de hvert eneste år! «Dette blir siste vinteren» sa de i 2003 også. Det holder ikke mål, sier Schjørlien oppgitt.
Nå varsler han aksjon mot politikerne.
– Vi finner oss ikke i noe mer snødumping her. Nå kan etaten og alle involverte vente seg aksjon fra oss naboer.
Schjørlien hadde et håp om at nabolaget skulle slippe en ny vinter med snødeponi «i hagen». Men etter at Journalen refererte til samtalen med Samferdselsetaten, fikk han blod på tann.
– Dette kommer det til å bli reaksjoner. Det kan de være sikre på, sier Schjørlien.