Med rettferdighet på agendaen

Tidligere i år ble Dragen juniorklubb på Grünerløkka verdens første Fairtrade-klubb, og hovedmålet var å øke barnas bevissthet på etisk handel. Det har de klart.

Dragen juniorklubb på Grünerløkka er verdens første Fairtrade-klubb. Foto: Stine Løvmo Lie

– Mye av Fairtrade-arbeidet her på Dragen går ut på å fortelle barna om urettferdighetene i verden, for så å informere om hvordan vi selv kan gjøre noe, sier fritidsklubbens styrer, Gunn Ritha Øvergård.

Det var hun som tok initiativet til å søke om å bli verdens første Fairtrade-klubb, og hun merker absolutt at arbeidet gir resultater.

– Det er stort engasjement blant barna. De har forstått at de faktisk utgjør en forskjell, forteller en tydelig stolt Øvergård.

Hun forklarer videre at det er stort etnisk mangfold i juniorklubben, og at dette er en av årsakene til at fokuset på forholdene i den tredje verden er ekstra stort.

– Det handler om solidaritet, sier hun.

 

Flere følger etter

Etter at Dragen satte Fairtrade-arbeid på agendaen har flere fritidsklubber i Norge fulgt etter. Nå finnes det totalt fire tilsvarende klubber her til lands, men Dragen er fortsatt alene i Oslo.

– Selvfølgelig er det artig å se at andre følger vårt eksempel, sier Øvergård.

Hun forteller at Dragen lenge har drevet med miljøarbeid. Alle ungene lærer blant annet om avfallssortering og strømsparing, og for Øvergård var det derfor naturlig å ta dette arbeidet ett skritt lenger.

 

Egen Fairtrade-gruppe

Dragen har en egen gruppe med barn som møtes en gang i uka for å planlegge nye Fairtrade-arrangementer. I tillegg er Anthony Lebe ansatt for å lede alt arbeidet som har med Fairtrade å gjøre. Han har studert rettferdig handel, og det at han nå jobber med å videreformidle denne kunnskapen til barn, finner han meget givende.

– Nå vet alle barna hva rettferdig handel innebærer, sier Lebe. 

 Han forteller videre at Dragen alltid kjøper Fairtrade-produkter når det er mulig. Barna har også laget Fairtrade-kaker, hatt fotballcup med Fairtrade-ball og moteshow med Fairtrade-klær, bare for å nevne noe. I tillegg får de lese om Fairtrade på internett, samt henge opp plakater rundt om i fritidsklubbens lokaler.

 

– For å hjelpe andre

Elleve år gamle Sakina er ett av barna som har vært med i Fairtrade-gruppa helt fra starten.

– Når vi kjøper Fairtrade-kakaopulver er det noen i Afrika som får høyere lønn. Vi gjør det for å hjelpe andre,forklarer hun.

Hun sier at hun er stolt over å være en del av verdens første Fairtrade-klubb. Det samme er bydelsdirektør for Grünerløkka, Heidi Larssen.

– Det er flott at vår juniorklubb er foregangsklubb på området. Jeg setter stor pris på denne typen engasjement fra bydelens ansatte, sier Larssen.

Hun ville ikke svare på om bydelsadministrasjonen gjør noe tilsvarende Fairtrade-arbeid.