Suksessprosjekt vil leve

De har løst nesten alle konfliktene de har meglet i. Fra nyttår må Konfliktløsingssenteret på Furuset stå på egne bein.

Konfliktløsingssenteret mister mest sannsynlig den økonomiske støtten fra Bydel Alna fra og med nyttår. Grunnen er at prosjektet har vært en del av Groruddalssatsingen, der tiltakene får oppstartsmidler, men ikke midler til varig drift.

– Det tar tid å bygge opp et velfungerende konfliktløsingssenter, sier prosjektleder Jamil Syed.

Han kunne tenkt seg mer støtte fra bydelen før senteret går fra prosjektstatus til drift.

– Her på senteret kan folk fra bydelen komme med små og store konflikter. Vi ser at tilbudet vi gir løser nesten alle sakene vi får før de utvikler seg til større konflikter, forteller han.

Siden oppstarten september i fjor har senteret hatt 31 saker oppe, og alle unntatt én ble løst.

–Allerede når prosjektene starter, forsøker vi å finne en mer permanent form, forteller Elisabeth Sem Christensen, avdelingssjef for mangfold, integrering og lokalsamfunn i Bydel Alna.

Kompetansejakt

– Vi har dialog med Frivillighetssentralen om å knytte oss opp mot dem, forteller Gunn Indrevær, prosjektleder for Groruddalssatsingen i Bydel Alna.

Jamil Syed mener det er naturlig at Konfliktløsningssenteret knytter seg opp til Frivillighetssentralen, siden det er der meglerne blir opplært.

– Men for å nå ut til folk som vil bli meglere eller bruke senteret, er vi avhengige av å få ut informasjon om tilbudet til folk i området. Vi trenger mer midler til dette arbeidet, mener Syed.  

Til nå er det Syed som har hatt hovedansvaret for å gjennomføre megling. Siden oppstarten i 2009 har han holdt flere meglingskurs for personer i nærmiljøet som ønsker å jobbe som meglere. Men de har ikke blitt tatt i bruk ennå, og det trengs enda flere.

I utgangspunket har Konfliktløsingssenteret ressurser til å holde åpent hver onsdag. Men de strekker seg langt å imøtekomme folks behov.

– Når folk kommer, ser jeg ikke på klokka, forteller Syed.

Vanskelig å vurdere resultatene

Bydel Alna har gjennomført et områdeløft på Furuset, med Konfliktløsingssenteret som ett av mange ulike prosjekter. Målet er å forbedre levevilkårene i området med tiltak for integrering og godt naboskap.

– Det er mange ulike tiltak og prosjekter, sier Sem Christensen. Hun innrømmer at det er en utfordring å prioritere hvilke prosjekter som skal få utvidete prosjektmidler.

– Bydel Alna kan være behjelpelige med å finne alternative finansieringskilder hvis vi anser prosjektet som levedyktig, sier Sem Christensen. Hun understreker at de ikke ennå har vurdert resultatene fra Konfliktløsingssenteret.

– Det er mange måter å vurdere hvor vellykket et prosjekt har vært, sier Sem Christensen. – I holdningsprosjekter på lokalt plan kan det hende at man ikke ser virkningene før om ti-femten år. Men vi kan også se på hvor mange som bruker senteret, og i hvor stor grad konfliktene de tar opp løses, sier hun.

 

Veien videre

– Her er det verktøy som vi ser virker, sier Gunn Indrevær. Hun mener det er viktig å sikre at et prosjekt som Konfliktløsingssenteret blir videreført.

– Konseptet vil leve videre, i en eller annen form. Det er bred politisk forståelse for at tiltak som dette er viktig i bydelen, mener hun.

– Jeg ønsker jo at senteret skal vare evig, sier Syed. Han håper politikerne vil se verdien av å forebygge konflikter opp mot kostnadene ved ikke å gjøre det.