Trenger midler
Riverside ungdomshus på Grønland frykter at de ikke vil kunne opprettholde sitt tilbud til ungdom, dersom de ikke får mer pengestøtte.
I budsjettforslaget for 2011 har Oslo kommune satt av 3 millioner kroner til styrking av forebyggende barne- og ungdomsarbeid. Hvordan midlene til barn og unge skal fordeles er ennå usikkert. Budsjettforslaget skal vedtas av bystyret i desember, og ytterligere fordelinger kan skje så sent som i løpet av 2011. Det er flere prosjekter som kan bli styrket av disse midlene. Ett av de er Riverside ungdomshus på Grønland, som er et byomspennende ungdomstiltak med beliggenhet i bydel Gamle Oslo.
Frykter helgestenging
På Riverside ser de positivt på de ekstra bevilgningene til styrking av tilbudene for ungdom.
- Kjempebra, sier Carl Thomas, teamleder på Riverside. Men han presiserer at tiden vil vise hvor mye penger ungdomshuset faktisk får. Teamlederen forteller at de siste årene har Riverside hatt et stramt budsjett, og at det er helt nødvendig med nye midler for å kunne opprettholde dagens tilbud. I flere år har ungdomshuset fått tildelt samme sum, uten at prisendringer og økte lønnskostnader er blitt tatt i betraktning. Dette har ført til at det i dag står tomme stillinger på huset.
- Hvis vi ikke får mer penger enn i fjor blir vi nødt til å holde stengt i helgene fra januar av, sier Carl Thomas.
Mange tilbud
Forebyggende ungdomsarbeid står sentralt i arbeidet som gjøres på Riverside.
- Vi prøver å ivareta alle deler av mennesket, sier Geir Juul Aslaugberg, som har vært på huset i ni år. Han er leder av avdelingen for web og grafisk design, og arrangerer kurs for ungdom som står uten jobb eller skoleplass. I tillegg til å arrangere kurs i web og IKT, så tilbys det veiledning til ungdom som trenger hjelp med å søke skoleplass, jobb eller andre ting. Ungdomshuset er også et møtested hvor ungdom kan treffes for å prate eller spille spill. I internettkaféen tilbys gratis tilgang på internett.
- Her kan ungdommene få hjelp på mange plan, sier Aslaugberg.
Tilbake til skole
Det er 30 praksisplasser på de ulike kursene som arrangeres på Riverside. Og i internettkaféen kommer det rundt tre hundre gjester innom i uka. De fleste er gutter i alderen 18 til 20, og kommer fra Oslo øst. Mange av de som er der står uten jobb eller skoleplass, men får hjelp av ungdomshusets ansatte til å komme igang igjen.
- De som går på de ulike kursene har et opphold her på mellom tre og ti måneder, sier Aslaugberg. Og han legger til:
- Målet er å få ungdommene tilbake til skole.
Får midler fra ulike hold
Både teamlederen og avdelingslederen sier at de gjerne skulle hatt muligheten til i sette i gang flere kurs og tilbud til ungdommene, men slik det er i dag må ungdomshuset kutte i tilbudet sitt. Riverside finansieres av direktemidler fra Oslo kommune og midler fra Barne- og likestillingsdepartementet. Men de er avhengig av å søke midler andre steder for å supplere. Det er tidkrevende, og tar ressurser vekk fra arbeidet med ungdommene.
- Min drøm er et fullfinansiert Riverside, sier Aslaugberg.