Ullern-ungdom drikker mindre
En spørreundersøkelse gjennomført på tre skoler i Bydel Ullern viser at Ullern-ungdom drikker mindre alkohol enn i 2007. Men de drikker fortsatt mest i Oslo.
- Resultatet viser en nedgang i alkoholforbruket blant ungdommen. Dette er selvfølgelig gode nyheter, men tallene er fortsatt for høye, sier Unni Nesvoll, ansvarlig for undersøkelsen.
Undersøkelsen har for andre gang blitt utført i regi av SaLTo-nettverket (Sammen lager vi et trygt Oslo) i Bydel Ullern. Nettverket er et kriminalitetsforebyggende samarbeid mellom Oslo Kommune og Oslo Politidistrikt. Elevene som har deltatt er i hovedsak 14 til 16 år.
6 av 10 har drukket
I undersøkelsen oppgir 6 av 10 av elevene at de har drukket seg beruset. Dette er noen færre enn i 2007. Den gjennomsnittlige debutalderen holder seg stabilt på rundt 14 år. Men Ullern-ungdom drikker sjeldnere enn før.
20 prosent oppgir at de drikker ukentlig, mot 36 prosent for tre år siden. Ni prosent oppgir at de drikker seg fulle ofte, noe som er en nedgang på nesten seks prosent.
Utsettes for sex-overgrep
I forrige undersøkelse oppga 23 personer at de hadde blitt utsatt for seksuelle handlinger mot sin vilje. Nå ligger tallet på 10.
- Ti unge jenter som har blitt utsatt for seksuelle overgrep er ti for mye. Dette ser vi svært alvorlig på. Gjennom holdningskampanjer jobber vi aktivt for å informere tenåringene om mulige konsekvenser ved rus. Vi oppfordrer ungdommen til å sette klare grenser og til å ta vare på hverandre, sier Nesvoll.
Mye penger og manglende foreldrekontroll
Media har i det siste året omtalt Ullern som en del av det såkalte ”spritbeltet”. Årets spørreundersøkelse viser at det drikkes mest alkohol i private hjem når foreldrene er borte. Videre slår undersøkelsen fast at det er en klar sammenheng mellom hvor ofte foreldrene drikker alkohol i hjemmet og hvor ofte ungdommene drikker.
Politiet etterlyser mer ansvar hos foreldrene. Hanne Persson ved forbyggende avdeling i Majorstua Politidistrikt mener problemet først og fremst ligger i holdningene til de voksne.
- Vi ser en spesiell utfordring på Oslo-vest. Foreldrene er opptatt med sitt og har dårlige holdninger. Ungdommene har mye penger, og de er ofte alene hjemme i helgene.
Nesvoll i SaLTo-nettverket tror ikke situasjonen er like ensidig.
- Vi opplever at de fleste foreldrene gjerne vil sette grenser for tenåringene sine. Dessverre er det nok slik at mange har krevende jobber og lite tid til overs. En viktig del av vårt arbeid er å spre informasjon på foreldremøter. Vi mener at den positive utviklingen i ungdommens drikkevaner har en sammenheng med det fokuset vi har hatt på foreldrene de siste årene.
Lett tilgjengelig
Hele 60 prosent av elevene mener at det er lett for ungdom under 18 år å få kjøpt alkohol i butikken. Nesten like mange oppgir at de kjenner til butikker i nærmiljøet som selger alkohol til mindreårige.
Hilde Pape (SV) i kultur- og oppvekstkomiteen i Bydel Ullern mener at tilgjengeligheten på alkohol er et problem politikerne hittil ikke har tatt på alvor.
- Det er blitt lagt masse tid og ressurser i ulike skolekampanjer. Forskning tyder på at ingen av disse kampanjene har hatt noen virkning. Jeg synes det er oppsiktvekkende at ikke søkelyset i større grad har blitt rettet mot dem som selger alkohol til mindreårige.
- Vi kan ikke legge hele ansvaret på foreldrene. Samfunnet har et stort ansvar for disse ungdommene, avslutter hun.
SaLTo arbeider fremdeles med rapporten om spørreundersøkelsen som offisielt vil bli lansert i november 2010.