Helt konge med Harald på besøk
Vafler, kaffe og masse frivillige, det beste skal fram når kongen kommer.
Det er nyttårsaften 2009. Kongen taler. Han snakker om hverdagshelter – de som stiller opp for dem som trenger hjelp, uten å forvente noe tilbake.
- Den som tør å be om hjelp, er aldri helt hjelpeløs, sa kongen i sin nyttårstale i 2009.
Frivillighetssentralen på Grefsen og Kjelsås tar Kongen på ordet, og inviterer ham. To år senere får de en telefon fra Hoffet. Kongen vil på besøk og se hverdagsheltene i aksjon.
Økser, stoff og symaskiner
Før kongen kommer yrer det av liv på Frivillighetssentralen.
I kjelleren på Grefsen ser man først et rom fylt av sagmugg og snekkerbenker. Menn står og sitter om hverandre, de sliper økser og setter sammen fuglekasser, det er trangt.
Neste rom er fylt med stoff, symaskiner, lampeskjermer, vesker, skjerf. Et gammelt orgel som står nedpakket i hjørnet, og den repeterende lyden av symaskiner vitner om kvinner som syr.
Det tredje og siste rommet i kjelleren er stappfullt av kopper, kar og en strikkeklubb som sitter samlet rundt en stabel av grytekluter og små, strikkede gensere. Frivillighetssentralen er fylt til randen når kongen skal komme på besøk.
Folkekongen
– Jeg venter nesten at han kommer i en enkel jakke jeg, sier Ingebjørg Ødegård, én av de mange ivrige brukerne av Frivillighetssentralen.
Hun gleder seg til besøket, og roser en konge som tar seg tid til å komme og se hva de frivillige driver med, til tross for trange og enkle lokaler.
Hør hennes tanker om kongebesøket her.
– Han bryr seg om alle, ikke bare de øverste i samfunnet. Han er virkelig en folkekonge!
Rundt oss svinser både eldre, yngre og gråtende barn på fars skulder. Aktivitetsnivået er høyt. Her stoppes det ikke opp bare fordi det kommer royalt besøk.
– Her er det flagg og pyntet til fest hver dag. Det trenger ikke komme en konge på besøk. Men selvsagt gleder jeg meg til han kommer. Jeg har litt sommerfugler i magen, sier Ødegård entusiastisk.
Hverdagshjelp
Frivillighetssentralen på Grefsen og Kjelsås fungerer som en møteplass som arrangerer en rekke aktiviteter og tilbud i bydelen. De frivillige hjelper til med alt fra hagearbeid og innkjøp av dagligvarer, til turer i banken og postkontoret.
– Jeg fikk ikke opp juletreet mitt i år, fordi jeg var syk. Da ringte jeg bare hit, så kom det noen og hjalp meg nesten med en gang, forteller Ødegård.
Her lages det også nye gjenstander av gamle ting. Gjenbruk er et stikkord på sentralen. Rundt oss henger og ligger diverse gjenstander til salgs. Ødegård forteller om den gamle sofaen hennes som ble solgt billig til noen som trengte den til en hytte.
Ryktet om at kongen er på vei hviskes i gangene. Symaskinenes raske rytmer sammen med summingen av oppildnede stemmer vitner om forventningene som fyller lokalet.
Kongen kommer
Og så er tiden kommet. Kongen er på vei opp den smale snødekte veien opp til sentralen, og blir møtt av 30 forventningsfulle småbarn som stemmer i med hurrarop og veiver energisk med de norske flaggene sine.
De mange stemmene som tidligere ringte i ørene, stilner straks han stiger inn døren. Vel inne i det trange lokalet må både frivillige og brukere trykke seg sammen langs veggene og flykte inn i andre rom for å slippe kongen forbi. Men der det er hjerterom er det husrom.
Kongen får en grundig rundtur i de forskjellige rommene, og får prate med brukerne om det de holder på med. Han ser på hjemmesydde turkise underbukser og storproduksjonen av fuglekasser, og har tid til snakke med alle – gammel som ung. For selv om det er mange eldre blant de frivillige på Frivillighetssentralen på Grefsen og Kjelsås, er det ikke noe eldressenter.
Snert i kommentarene
Kongen tar runden, hilser og ser interessert ut. Han smiler og ler. Rundturen er snart over. Men det blir ikke kongelig besøk uten oppvartning.
Kaffe- og vaffelduften kiler i nesa, og kongen har tid til en kopp og noen saftige vaffelplater før han må reise tilbake til slottet.
Forhåpentligvis ble han fornøyd med å se engasjementet de frivillige på Grefsen og Kjelsås stiller opp med hver dag.
"Jeg vil i kveld sende en ekstra hilsen til ja-menneskene blant oss, alle heltene, - som bruker livet sitt for andre, og som lever ut betydningen av ordtaket ”Jeg er fordi vi er. Fordi vi er, er jeg”." (fra kongens nyttårstale).
- Han var blid, og med snert i kommentarene. Men humør har jo kongen alltid hatt, sier Ødegård.
Hør om Kongens besøk svarte til forventningene hennes her.