Ikke glemt
5000 mennesker trosset kulda for å minnes Benjamin Hermansen.
Youngstorget kl 17.45 onsdag kveld. Sakte, men sikkert fylles plassen mellom Folketeateret og basarbygningen av mennesker som ikke har glemt.
Til tross for bitende, sure minusgrader stiller de opp for å vise sin avsky mot rasisme og for å hedre Benjamin Hermansens minne.
Det er på dagen ti år siden landet ble rystet av Holmlia-drapet. 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept av nynazister, og ble et symbol på rasisme i Norge.
Flammene fra faklene danner en urolig innsjø av ild, som bølger i takt med de hissige trommerytmene som strømmer utover torget. Programmet er fyllt opp av musikk, appeller og dikt- lesning. Det er mange som vil vise sin medfølelse i kveld.
Møt noen av deltakerne i fakkeltoget her (video).
Ett folk
– Ett fakkeltog, én statue, én minnesang – ett folk, oppsummerer statsminister Jens Stoltenberg.
Han husker godt januarkvelden for ti år siden. Den gangen leste han appellen som var skrevet av Benjamins klassekamerater på Holmlia. Nå holder han igjen tale på Youngstorget.
– Det er flott å se at både mennesker fra Holmlia og resten av byen er kommet. Det er godt å se så mange mennesker.
Mangfold
Bak fanen til Holmlia skole, som står helt foran i menneskemengden, er det trangt. Folk står tett sammen i håp om at faklene og samholdet skal gi litt varme.
Her er både solariumsbrune tenåringsjenter, pensjonister og folk med alle nasjonaliteter. Noen har gått for å varme seg i kiosken på hjørnet og kanskje få litt varmt å drikke. Når talene og bidragene på Youngstorget er over, setter toget kurs for Universitetsplassen.
Som en orm av flammer bukter det seg gjennom Torggata og opp Karl Johan, akkompagnert av korsang langs veien. Det lukter svidd fra faklene som snart er nedbrent.
Folk henger seg på underveis, og på det lengste rekker toget helt fra Egertorget fram til Universitetsplassen.
Viktig å si fra
Selv om de fleste faklene er slukket, har få fakkelbærere falt fra underveis. Rundt 5 000 mennesker samler seg på Universitetsplassen for å høre resten av appellene og underholdningsbidragene.
I snart to timer har de holdt ut kulda. Fra scenen varmer kloke ord og god musikk, med oppfordringer om aldri å glemme, men også håp om at noe slikt aldri vil skje igjen.
– Vi har en plikt til å heve vår røst mot urett, særlig den urett som ikke rammer oss selv, sier ordfører Fabian Stang.
Markeringen går mot slutten. De faklene som fortsatt brenner står igjen i snøen ved Spikersuppa. Men selv om de til slutt brenner ned og dør, vil minnet om Benjamin Hermansen leve videre.