Miljø viktigere enn fag

Tiendeklassinger skal søke videregående til høsten, men fagene er ikke viktigst når skolene skal velges.

En flokk ungdommer tramper frem og tilbake foran Nydalen t-bane stasjon. De er på vei til Oslos nyeste videregående skole for å se om de vil begynne her til høsten.

Ingen av ungdommene vet hvor skolen er, usikre begynner de å lete.  Etter å ha spurt flere forbipasserende får de endelig veibeskrivelse:

Over brua og til venstre står et flunkende nytt glassbygg hvor guider venter på elevene. Guidene er elever på Grefsen og Sandaker videregående, som har førsteprioritet på skoleplass når Nydalen åpnes.

Skolens rykte

Videregående skoler i Oslo inviterer tiendeklassinger til åpen dag, og konkurransen om nye elever er stor.

Entreen på Nydalen er opplyst av sola som skinner gjennom de store glassrutene som dekker hele skolens fremside. Gjennom inngangen strømmer elever inn og blir utlevert plastsokker som tres over skoene. En gruppe er allerede i gang med rundtur. I trappen ved inngangspartiet sitter flere elevguider som venter på nye besøkende å vise rundt.

–  Vi fikk vår første omvisning på fem minutter idag, sier elevguide Celine Jensen.

I løpet av dagen er hun guide og skal svare på spørsmål.

– Det er ikke mange som spør om faglige ting, men det er mer interesse for bygget og tilbudene skolen har, forteller Celine.

Stian Berge mener det er flere ting som påvirker valget enn bare bygget.

- Jeg har hørt at det populært å søke Fagerborg skole blandt gutter på grunn av ryktene om fine damer på danselinja, forteller Stian og trekker på smilebåndet.

Ellers kan skolene være beryktet for dårlig miljø, problemungdom og slemme lærere, ifølge han.

Grunnlaget for avgjørelsen

Celine og Stian får en ny gruppe som ønsker å se skolen. Tiendeklassingene Eirik Stubberud og Tobias Sandvoll Johansen er enig i at rykter spiller en rolle, men er ikke redd for å søke på skoler med dårlig omdømme.

– Det er viktig å komme på besøk for å få en ide om hvordan miljøet er og for å se om ryktene er sanne, sier Eirik.

Lokaler og omgivelser har stor betydning for valget.  Guttene blir imponert av det enorme glassbygget selv om det er uferdig. Når vi står i underetasjen og venter på heisen spør elevguidene hva de har tenkt å søke.

–  Jeg hadde egentlig tenkt å søke studiespesialisering på Berg fordi de har realfagene jeg ønsker, men nå er jeg usikker, innrømmer Eirik.

I tillegg til allmenne fag tilbyr Nydalen helse og sosial, service og samferdsel og skal også bli den nye knutepunktskolen for døve.

Heisen sier pling og dørene åpnes. Elevguiden Celine liker ikke tanken på at seks mennesker skal stues i en halvferdig heis som ennå ikke har fått speil og stålplatene på plass. I andre etasje åpner det seg et nytt landskap. Lærere står på rekke og rad bak bord nedlasset av reagensrør, globus, anatomidukker og annet læringsutstyr. Guttene haster av sted mot realfagslærerne, mens en flokk knisende jenter er på vei ned. Julie Wang, Anja Toresen og Chona Aggabao er på vei mot auditoriet. 

- Vi skal søke hit til høsten fordi skolen er ny og er enkel å komme seg til, forklarer jentene.

I løpet av dagen har de fått hilst på lærere, sett skolen og fått mange inntrykk. Siste stopp for jentene er auditoriet hvor rektor skal holde foredrag om skolen og søkeprosessen.

 

–  Rart å selge skole

Rektor for den nyeste skolen i Oslo, Linn-Siri Jensen, er fortsatt rektor på Grefsen Vgs.  Hun forteller at skolen bruker 200 000 kroner for å arrangere Åpen dag, til tross for at skolen ikke trenger så mye promotering.

 –  Det er rart å selge skole, men siden Nydalen er helt ny og ligger sentralt regner vi med å få en del søkere,  sier hun.

Skoler som ligger mindre sentralt må ofte gjøre noe ekstra på Åpen dag. Bjørholt skole som ligger lenger unna bykjernen  har for eksempel hyret inn Tone Damli til konsert.

–  Det har vært lang tradisjon for slike begivenheter på skolebesøkene, uten at det gir mye høyere søkertall, så det er nok ikke det viktigste for søkerne, mener Jensen. 

Hun syns det virker som skolens miljø, lokaler og plassering er det viktigste, fagene kommer i andre rekke.