Ny teknologi redder liv

14. februar ble den nye PET/CT-skanneren avduket på Ullevål av helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Grete Waitz.

Den kombinerte PET- og CT-skanneren er det fremste og mest avanserte instrumentet for kreftundersøkelse som finnes i dag. Skanneren har 100 ganger høyere følsomhet enn dagens utstyr, og kan oppdage en svulst på en størrelse ned til 3-4mm. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen

Det er rigget opp med stoler og informasjonshefter i en gang på Oslo universitetssykehus, avdeling Ullevål. De hvite legefrakkene er pyntet på med slips og skjorte. Dette er en gledens dag for kreftpasienter og leger i Norge.

- Den nye PET/CT-skanneren gjør at vi kan finne mer nøyaktig utbredelse av kreftsykdom og planlegge behandlingen bedre, sier Kjell Magne Tveit som er avdelingsleder for kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus.

 

Storslått avduking

Den store røde sløyfen som var knyttet rundt maskinen ble løst opp av maratonløper Grete Waitz og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Til stor begeistring for de fremmøtte er det nå klart for bedre undersøking av pasienter med kreft her til lands.

 PET/CT-skanneren er gitt til sykehuset av stiftelsen Aktiv mot kreft og er finansiert av en privat innsamlingsaksjon.

- Det er ikke ofte helsesektoren får fullfinansierte gaver, så dette er en stor dag for oss, erklærer Bente Mikkelsen, administrerende direktør for Helse Sør Øst. Hun håper skanneren på Ullevål kan være en dytt i ryggen til makthaverne, og at de nå vil se at denne typen behandlingsmuligheter virkelig trengs og er nyttig.

Se videoen fra avduking her.

 

Treg start

Det første PET-senteret i Norge ble etablert i 2006. I dag har vi fem skannere , i motsetning til Danmark hvor de har 30.

- Vi har kommet sent i gang i Norge, mye fordi politikerne så på dette som et instrument kun til forskning. De har ikke våget å satse. Vi har ikke behov for like mange skannere som de har i Danmark, men rundt 15 burde være en målsetning, sier Tore Bach-Gansmo som er leder av PET/CT ved Oslo universitetssykehus.

Men om det finnes kompetanse til å drive så mange skannere er en annen sak. De kan manøvrere maskinen på Ullevål, men det trengs nok mer kompetanse på landbasis dersom det antallet Bach-Gansmo ønsker seg skal være mulig å realisere

 

Avansert teknologi

PET er forkortelse for det litt mer kompliserte navnet positronemisjonstomografi. Teknologien går i korte trekk ut på å benytte et radioaktivt preparat som tas opp i kroppens vev. Aktiviteten til det radioaktive stoffet og vevet vil vise seg på bildene som tas i skanningen. Ved å sammensmelte bilder fra en CT-skann med PET-bilder, kan man finne ut nøyaktig hvor i kroppen den syklige aktiviteten finne.

- PET-teknologien har vært kjent i over 40 år, men det var ikke før man så PET sammen med CT at det ble populært å bruke, sier PET/CT-leder Bach-Gansmo. Han smiler fra øre til øre i dag, og er svært fornøyd med at de endelig har fått denne teknologien til sykehuset.

Ole Edvard Antonsen spiller Griegs Våren for de fremmøtte. Den nye skanneren vil forhåpentligvis gjøre at de med kreft i Norge opplever lysere tider.