- Lets go OCT, silver, black, white!

Til helgen er det duket for NM i Cheerleading. Oslolaget Galaxy leter etter go'følelsen før mesterskapet.

Det blir mye hopp og sprett under treningen. Foto: Jannicke Møller Andersen

- Five, six, seven, eight!

Treningen er i gang hos cheerleaderlaget Oslo Cheer Team Galaxy (OCT). Vi befinner oss i en liten, svett sal på Hellrud i Oslo. Det hoppes, sprettes, danses, klappes, veives, tøyes og bøyes.

- Vi har øvd to ganger i uken i rundt tre måneder nå. Også har vi hatt en del helgesamlinger for å få inn alt perfekt, forteller Thea Lihus Isaksen.

Kun én trening gjenstår før Thea og lagvennnene kan sette seg på bussen til Stokke utenfor Tønsberg. Førstkommende helg konkurrerer de i Norgesmesterskapet i Cheerleading. Skal vi tro Thea er showet de har tenkt til å vise frem nøye planlagt.

- Vi har først cheer hvor vi roper ut om laget vårt sånn at vi får med publikum. Så har vi en stuntserie hvor vi stunter med flyere (dansere som kastes i været red.anm.). Så har vi pyramide, litt turn og dans til slutt.

VIDEO: Se NM-programmet til Galaxys minilag.

 

Et spesielt samhold

I NM skal seniorlaget og juniorlaget til Galaxy konkurrere mot 23 andre cheerleaderklubber. Rundt 1200 ungdommer skal delta.

Blant de litt over tjue jentene i treningshallen på Hellerud skimter vi to gutter i svart treningsdress med sølvklaffer på skuldrene og skriften "Galaxy" i sølv klistret over brystet. En av de to er Marius Fristad. Han har vært med i Galaxy i 11 måneder, og helgens NM blir hans første.

- Vi har et helt eget samhold. Alle er søte og blide, og alle prater med alle. Jeg gleder meg veldig, men jeg er også veldig nervøs.

Stadig mer populært

Cheerleading kom til Norge på slutten av 1990-tallet. Siden den gang har det blitt opprettet stadig flere klubber i Norge. Også medlemstallet har økt jevnt fra da til nå. I dag er det registrert 32 cheerleaderklubber i Norges Amerikansk Fotball og Cheerleading Forbund. På landsbasis er det nå 2400 medlemmer.

- Det er jo stadig mer fokus på cheerleading. Det er mange filmer om dette fra Amerika, som Bring it on.Veldig mange ser også på klipp fra YouTube, eller kjenner noen som driver med det, sier nestleder i Galaxy Eli Gullikstad.

Hun tror også at stadig flere begynner med cheerleading fordi de finner ut at det passer for ulike typer mennesker.

- Vi trenger egentlig alle typer på et cheerleaderlag. Flyere er de som står på toppen, som gjerne er små, lette og sterke. Også er det de som er baser som står nede og tar i mot. De er større og sterkere.

Ikke så viktig med seier

- Det er selvfølgelig gøy å bli blant de beste, men det jeg tenker mest på er å klare å gjennomføre det på best mulig måte og gjennomføre det vi har øvd på. Det må være positivitet i laget hele tiden for at det skal gå, forteller Thea når hun blir spurt om lagets målsetninger for NM.

Laget er nøye med å finpusse på de ulike elementene i programmet. Smilene er brede og latteren sitter løst. Klappet på skulderen opptrer hyppig under den siste treningsøken hos Galaxy. Det virker som om det viktigste ikke blir å vinne, men å delta. Som et lag.