Ap tapte slaget om Oslo

Oslo Aps yngste kandidat, Prableen Kaur, tror Fabian-effekten har sikret Høyre et godt valgresultat.

Høyre ble det største partiet i årets kommunevalg i Oslo, mens Arbeiderpartiet (Ap) fulgte hakk i hæl. Valgresultatet fører til maktforsyvninger partiene i mellom, men det borgerlige styret beholder mest sannsynlig makten.

På landbasis ble Ap det største partiet i årets kommunevalg.

Fabian-effekten

Prableen Kaur er nummer 23 på lista over Arbeiderpartiets bystyrekandidater i Oslo. Hun er født i 1993, og er dermed den yngste kandidaten på partiets liste. Foreløpig er det uvisst om hun får plass i bystyret eller ikke.

- Det er trist at det har blitt borgerlig flertall i Oslo, men allikevel får vi mange nye politikere inn i bystyret som kommer til å gjøre en formidabel jobb, sier hun.

Hun tror den såkalte Fabian-effekten har vært viktig for årets resultat. 

- Fabian Stang er jo en veldig god ordfører, og jeg tror nok at det er en av grunnene til at  Høyre har gjort det så bra i Oslo.

Selv om Ap ikke gikk seirende ut av årets kommunevalg i Oslo, mener Kaur at de har gjort et meget godt valg. Hun tror at 22.juli har vært med på å øke det politiske engasjementet, og at det sånn sett har hatt en positiv effekt på velgerne.

- Jeg vil gjerne gratulere Høyre med et godt valg, avslutter Kaur.

Ingen store forandringer

Jo Saglie er forsker ved Institutt for Samfunnsforskning og har doktorgrad innen statsvitenskap. Han mener at den største forskjellen fra tidligere kommunevalg i Oslo er fremgangen for Høyre og tilbakegangen for Fremskrittspartiet.

- Lite vil forandre seg i Oslo, det ser ut som om Oslo-borgerne er fornøyde med at de borgerlige har makten, sier han.

Saglie tror også at Fabian Stang sin populæritet har hatt noe å si for valgresultatet.

- Fabian Stang gjorde en bra innsats rundt terroren 22.juli, og dette har nok vært med på å øke populæriteten ytteligere, mener Saglie.

Han tror ikke angrepene den 22.juli har hatt så stor effekt på Aps valgresultat som man kanskje skulle tro.

- Ting har rukket å normalisere seg, og hverdagen kom tilbake, uttaler Saglie.

Spesiell valgkamp

Før valgresultatene var klare, åpnet Jens Stoltenberg Arbeiderpartiets valgvake med å si at dette har vært den mest spesielle valgkampen noensinne.

- Uansett valgresultat kan vi som parti og bevegelse stå oppreist og si at vi seiret, sa Stoltenberg til høy jubel fra salen.

Etter den 22.juli har partiet mistet mange viktige aktører, og statsministeren holdt fokus på de unge i sin tale.

- Vi er alle AUF-ere, avsluttet han.