Slått på målstreken

Arbeiderpartiet håpet i det lengste på rødt flertall i Oslo-bystyre. Slik gikk det ikke.

– Jeg blir ikke ordfører i Oslo, konstaterer en skuffet Rune Gerhardsen til Journalen.

Opptellingen av stemmer i Oslo viser at Arbeiderpartiet vil få 22 mandater i bystyret. Det er to representanter mer enn under forrige periode. Men et godt resultat for Arbeiderpartiet holdt likevel ikke til rødt flertall.

Borgelig flertall i Oslo

Det var en tydelig skuffet Rune Gerhardsen sommåtte innse at han ikke blir ordfører i Oslo.

– Jeg er overrasket. Det var et uventet resultat, sier han til Journalen og fortsetter:

– Vi hadde forhåpninger og trodde at vi hadde greid å mobilisere.

Også byrådskandidat for Ap, Libe-Rieber Mohn, trodde på rødt flertall, selv da forhåndsstemmene indikerte en borgerlig seier. I samtale med Journalen uttalte Rieber Mohn at hun ville forholde seg positiv til siste slutt. Nå er det klart må hun nøye seg med en plass i bystyret.

Ikke resultatene de ønsket

Da Jens Stoltenberg inntok talerstolen for siste gang under Aps valgvake var nederlaget i Oslo et faktum. Han konstaterer at Arbeiderpartiet ikke har fått resultatene de håpet på i hovedstaden.

– Libe har gjort en svært god valgkamp. Uansett er det slik at vi nå er sterkere representert i bystyret og Oslo Arbeiderparti har fått økt selvtillit.

Stoltenberg takket for tilliten fra Aps velgere og var åpenbart fornøyd med valgkampen i sin helhet.

 – Det normale er at regjeringspartiene går tilbake ved lokalvalgvalg, men vi har gjort beste kommunevalg på 24 år.  Ap er valgets klare vinnere, konkluderte han fra talerstolen. Samtidig oppfordrer Stoltenberg til felleskap mellom sentrum og venstre:

– Arbeiderpartiet er et samarbeidsparti. Det har vist seg at vi kan finne mange gode løsninger sammen med sentrumspartiene. De har mye å vinne på å samarbeide med oss.

Ikke bare misfornøyde Ap-ere

Én som har sikret seg plass i Oslo-bystyret for første gang er Abdullah Alsabeehg. Han har stått som sjette kandidat på Arbeiderpartiets kandidatliste og var tidlig klar over at han kom inn. Alsabeehg har til nå vært leder i kultur- og oppvekstkomiteen i Søndre Nordstrand. Nå er han spent på å bevege seg fra bydels- til bypolitikk.

– Jeg synes uansett at Ap har gjort et svært godt valg i Oslo, men det er synd med SV, sier Alsabeehg til Journalen.

– Likevel har jeg tro på at den økte valgdeltakelsen vil føre til lavere arbeidsledighet og minske forskjellene blant Oslo-borgerne.