Hele 839 ransofre i Oslo på ti måneder
Overfallsvoldtekter er ikke det eneste som skaper frykt i Oslo. Hver uke utsettes unge menn for overfallsran.
Hittil i år har Oslo-politiet mottatt 55 anmeldelser på overfallsvoldtekter og voldtektsforsøk. I samme periode er 839 ran registrert i hovedstaden, og blant dem er nærmere 60 overfallsran med bruk av grov vold. Ofrene er som regel unge menn.
- Vi er ikke gode nok til å ta vare på hverandre, sier Lars Nørbom, leder av Natteravnene.
Hyppige ran på Sentralstasjonen
Politioverbetjent Inge Sundeng avkrefter myten om at de fleste ran blir begått på trikk eller t-bane. Ranene skjer utendørs, ofte på mørklagte steder og i områdene rundt Sentralstasjonen. Tidligere i høst meldte Aftenposten om at ett av to ran i Norge begås rundt Oslo S.
- De fleste ransofrene er unge, single menn som går alene hjem, og vi ser også ofte at offeret er beruset. Noen av dem oppsøker trøblete situasjoner på egen hånd, sier Sundeng.
Ranerne opptrer sjelden alene. De kan være alt fra to til gjenger på opp mot tolv stykker - og det er sjelden de nøyer seg med bare ett ran.
- Vi har registrert gjenger på åtte menn som er siktet for 16-17 ran hver, forteller Sundeng.
Ranene er blitt grovere
- Inntrykket mitt de siste årene er at antallet ran ikke har økt, men at ranene er blitt grovere, sier Lars Nørbom. Oslo Politidistrikts trendrapport på kriminalitetsutvikling i 2009 bekrefter at voldsbruken later til å bli grovere. Blant annet er bruk av stikkvåpen hyppigere enn tidligere.
Per 1. november var 839 ran registrert i Oslo hittil i år. Likevel topper det ikke statistikken fra 2009, da 923 ran var registrert på samme tid. Politioverbetjent Sundeng forteller at Oslo-politiet iverksatte flere tiltak som fikk tallet til å synke. Nå viser statistikken at tallet er på vei oppover igjen.
- Etter 22. juli ble vi nødt til å nedprioritere en rekke andre saker. Det har gitt utslag på ransstatistikken, sier Sundeng.
Gode råd er dyre
Nørbom viser til Natteravnenes råd mot voldtekt og mener unge menn bør følge de samme rådene for å unngå overfallsran.
Sundeng er enig med Nørbom: Det er de samme rådene som gjelder for menn som for kvinner.
- Det er snakk om enkle forholdsregler, sier han. - Man bør ikke gå gjennom et mørkt smug på vei hjem.
Politiet har publisert råd til hvordan man kan være føre var mot ran.