Ønsker mer fokus på rus i voldtektsdebatten
- Er man beruset, øker faren for overgrep, sier Sander Brink fra Natteravnene.
– Det er viktig å påpeke at både overfallsmenn og ofre kan være beruset, sier Sander Brink fra Natteravnene. Han tenker ikke bare på alkohol, men også narkotiske stoffer.
Byrådsrepresentant Ola Kvisgaard fra Høyre spør om man ikke også må rette fokus mot hvordan man oppfører seg i beruset tilstand.
Alkohol og rus var et av temaene som ble diskutert da Samfunnsvitenskapelig Fakultetsforening (SvFF) tirsdag denne uken inviterte til paneldebatt på Blindern om voldsbølgen i Oslo.
Alkohol gjør deg utsatt
– Vi erfarer det slik at jo mer beruset man er, dess mer utsatt er man for overgrep, sier Sander Brink fra Natteravnene. Han har mange historier fra sine patruljer og sier at i mange tilfeller er kvinnen ofte for full til å merke at hun antastes.Brink er likevel nøye med å si at det ikke er kvinnens skyld selv om hun er beruset.
Det kan også handle om en form for dominoeffekt når uhellet først er ute.
– Kvinner som er utsatt for ran eller andre uhell blir ofte et lett bytte for tilsynelatende hjelpsomme forbipasserende, sier Brink.
I høst har Oslo vært offer for en voldsbølge. Mobiliseringen av Natteravner, politi, vektere og sivile har vært stor de siste ukene. Mange har sagt sitt, og et fokus i debatten har vært at kvinner skal føle seg trygge på byen uansett.
– Når det gjelder overfallsvoldtekt, ser man dessverre at det handler om både kulturelle forskjeller, kvinnesyn og alkohol, sier byrådsrepresentant Ola Kvisgaard fra Høyre. Han mener også at alkohol har mye å si i denne sammenhengen og at man skal kunne rette fokus på dette for alle parter.
Problematisk alkoholpolitikk
Med i panelet er også Terje Bratland, initiativtaker til Trygt Hjem Oslo. Han mener at volden kan være knyttet til alkoholpolitikken man har her til lands.
– Det er ikke rart det blir bråk på byen når alle skal ut samtidig. Alle kjemper om plass i mat- eller taxikø samtidig. Da blir det litt knuffing, sier Bratland. Han mener man burde se til de større byene i Europa som ofte har friere stengetid og mindre vold.
I Norge forsøker nå Trondheim det motsatte og stenger utestedene klokken 02:00. Der har man hittil hatt gode resultater. Men Bratland er ikke enig i at selv om det fungerer i Trondheim, fungerer det andre steder. I Fredrikstad, Bratlands hjemby, har de forsøkt dette uten hell.
Byrådsrepresentant Kvisgaard (H) er enig i at for mange fulle på byen kan være problematisk. Han sier at kun mellom 12 og 15 prosent av den totale alkoholomsetningen finnes hos utestedene. Resten kjøpes i butikk eller Vinmonopol.
– Det viktige med fulle folk på byen er at de ikke skal få kjøpt mer alkohol, sier Kvisgaard. Han mener at å ha økt fokus på skjenkekontroller vil hjelpe på dette, selv om han påpeker utelivsbransjen som helhet er god på regelverket.
Kvisgaard mener også at differensierte stengetider kan redusere faren for vold og konflikter ved at ikke alle kommer ut av utestedene samtidig.
Gode holdninger forsvinner
Holdninger var også et tema som ble debattert. Hele panelet var enig i at det er viktig med gode holdninger i forhold til blant annet kvinnesyn og voldtekt. Debattantene nevnte ofte at man burde jobbe med dette både i barnehage, skole og jobb.
Men Brink fra Natteravnene pekte også på problemet med holdninger og rus.
– Når man er full kan ofte dumme ting virke kult, sier Brink. Han mener at gode holdninger i forhold til voldtekt ikke hjelper dersom man ikke også har gode holdninger i forhold til drikking.
Dette er også noe folk som er ute på byen burde ha i bakhodet, mener Brink som altfor ofte ser fulle kvinner bli tilnærmet uten å være klar over det selv. Han ønsker ikke at folk skal endre sine vaner, men ber om at man tenker seg litt om.
– Se på byturen som en fjelltur og forbered deg. Pass på hverandre, unngå mørke og lite trafikkerte gater, unngå snarveier gjennom parken og planlegg hjemreisen, sier Brink. Av andre råd nevner han at det også er lurt å sjekke busstabell, ha strøm på mobilen og kanskje legge til side reservepenger til taxi.