Oslo-lufta ødela livet til Sarah
Luftmålerne viser nå farlig høy forurensning i Oslo. For utsatte personer kan det bety et ødelagt liv.
Sarah C. Hammerstad (31) ble så syk av luftforurensningen at hun måtte flytte til Beitostølen. Hammerstad var lærling i ambulansetjenesten i Oslo, frem til hun i 2003 ble alvorlig syk.
– Vi ble mye utsatt for bylufta når vi var ute i ambulansene. Men jeg visste jo ikke at lufta her kunne være så farlig, sier Hammerstad.
Les også: Ulovlig mye luftforurensning i Oslo
Hammerstad sier at de var mange som ble syke i vinterhalvåret, men at hun tenkte det var normalt.
– Etter vi hadde vært ute på vakt, snøt jeg ofte ut svart snørr, og vi var mange som ble syke i vinterhalvåret, sier Hammerstad.
Sov sittende i et helt år
På vårparten i 2003 fikk kroppen hennes nok.
– I et helt år holdt jeg meg inne. Om nettene måtte jeg sove sittende, for la jeg meg ned, fikk jeg ikke puste, sier Hammerstad.
I 2009, seks år etter at hun først ble alvorlig syk, fikk Hammerstad konstatert 20% nedsatt lungekapasitet, og hun fikk diagnosen astma og hyperallergi.
– Det kjennes som et bånd som knytes rundt brystkassa, og strammes inn. Det gjør veldig vondt, sier Hammerstad.
For å komme unna forurensingen, flyttet hun i fjor til Beitostølen og frisk fljelluft. Det ble et valg mellom helsen eller familie og venner.
– Det er fryktelig å ikke kunne være der familie og venner er. Men jeg må bo et sted der lufta er ren, hvis ikke blir jeg fort veldig dårlig, og da tar kan det ta flere uker før jeg kommer meg, sier Hammerstad.
Nå oppholder hun seg i Oslo kun kort tid av gangen:
– Jeg risikerer å bli akutt syk. Første gangen jeg dro tilbake til Oslo etter 14 dager på Beitostølen, fikk jeg lungebetennelse, så nå er jeg veldig forsiktig, sier Hammerstad.
Sarah ikke alene om å flytte
Lungelege Sjur Hammerfeldt ved Aker Sykehus sier at det er verst når kulda setter inn:
– Det er ingen tvil om at vinterhalvåret er verst. Det ser vi på luftmålingene, og på pasientene, sier han.
Hammerfeldt sier han har opplevd at pasienter har måttet flytte fra Oslo på grunn av forurensning i luften.
– Pasienter med luftveisplager merker forurensingen mest. Den dårlige Oslo-lufta er et problem for mange av dem, og for enkelte kan siste utvei være å flytte fra byen, sier Hammerfeldt.
Ifølge nettstedet Luftkvalitet.info, er det nå svært stor helserisiko enkelte steder i Oslo.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Klokka 15.28 tirsdag: Rød alarm i Oslo. Foto: Luftkvalitet.info
Enkelte kan bli alvorlig syke
Ifølge Per Schwarze i Folkehelseinstituttet, ser det ut til at friske personer ikke blir syke av lufta i Oslo, men at utsatte personer kan bli alvorlig syke.
– Selv om nivåene i Oslo i årsgjennomsnitt er lavere enn mange andre byer i Europa, vil det være personer som reagerer på luftforurensning og får forverret sin allmentilstand på grunn av den, sier Schwarze.
Schwarze sier at luftforurensning kan være en utløsende faktor for enkelte:
– Forestill deg et beger som er delvis fylt med genetiske faktorer, livsstilsfaktorer og slikt. Så kommer luftforurensning i tillegg, og da renner det over.
Les også: Miljøfartsgrense i Oslo
Les også: Piggdekkgebyr skal gi bedre luft
Tiltak har gjort lufta bedre
Ingrid Sundvor ved Norsk institutt for luftforskning (NILU), sier at det er mindre svevestøv i lufta nå enn for noen år siden.
– Luftkvaliteten i Oslo har faktisk blitt litt bedre, sier Ingrid Sundvor hos Norsk institutt for luftforskning (NILU).
Sundvor trekker fram mindre piggdekkbruk, miljøfartsgrenser og salting med støvbindende magnesium-klorid som årsaker til at Oslo-lufta har blitt litt bedre.
– Svevestøvet har det blitt mindre av, mens NO2-utslippene ligger stabilt på et altfor høyt nivå, sier Sundvor.
I følge NILU er biltrafikken den viktigste forurensningskilden til både NO2 og svevestøv, i tillegg til utslipp fra vedfyring om vinteren.
Årsmiddel for nitrogendioksid (NO2) i mikrogram per kubikkmeter for de største byene i Norge de siste åtte årene. Grenseverdien i Forurensningsforskriften er angitt med rød strek. Kilde: Klima og Forurensningsdirektoratet