Gjenvinner mer plast

Norge er blitt flinke til å kildesortere plast. Nå vil Verdens Naturfond rydde søppel i norske hav.

I 2011 samlet norske hushold inn nærmere 27 000 tonn plast til gjenvinning - et tall som har økt med 60 prosent på tre år.

Grønt Punkt drifter terutordningen for plastembalasje i Norge, og er svært fornøyde med resultatene.

- Dette plasserer oss helt i verdenstoppen på plastgjenvinning, sier Jaana Røine i Grønt Punkt, og forteller at 85 prosent av norske hushold idag har tilbud om å levere plastemballasje til gjenvinning.

Søppel-kampanjer

Renovasjonsetaten (REN), som ansvarer for avfallshåndteringen i Oslo, driver målrettede kampanjer rundt om i byen for å øke bevisstheten rundt kildesortering. Og man skal tidlig krøkes, den som god kildesorterer skal bli.

- Mer eller mindre hver dag har vi fjerdeklassinger på besøk i anlegget, sier Nils Fredrik Lysebo i REN.

Dette er en del av prosjektet Skolestua, hvor etaten inviterer fjerdeklassinger opp til Haraldsrud for å få undervisning og omvisning på anlegget.
En egen Facebookside, anonnsering i aviser og reklameplakat med gigantiske søppelposer er noen av de andre virkemidlene som etaten har tatt i bruk for å nå ut til folk flest, og unge spesiellt.

Plast i næringskjeden

Søppelsituasjonen er imidlertid ikke like positiv til havs. I klima- og forurensningsetatens rapport om forsøpling av havet som kom i fjor konkluderer man med at marin forsøpling er et omfattende problem, og at 75 prosent av alt søppel i havet utgjøres av plast.

Plast i de norske farvannen forårsaker store problemer for dyrlivet til havs, men har også konsekvenser for oss mennesker. Plasten brytes ned til små partikler som tas opp av dyr i havet - og etter hvert forgifter maten vi mennesker spiser.

Fiskere må rydde opp

Ifølge rapporten antas fiskeribransjen i Norge stå for nærmere en femtedel av forsøplingen av norske hav, og nå vil Verdens Naturfond (WWF) sette igang prosjektet Fishing for litter for å rydde norske hav.

Fredrik Myhre i WWF forteller att arbeidet går ut på å utstyre fiskebåter med søppelsekker og sette opp søppelstasjoner lengs kysten. På denne måten blir det enklere for fiskerne å holde rent haven, og på sikt gjøre jobben deres enklere.

WWF håper å sette igang arbeidet med Fishing for litter i løpet av 2012.

Informasjon i alle kanaler

Nils Fredrik Lysebo i Renovasjonsetaten forteller at alle Osloborgere skal ha mulighet å kildesortere matavfall og plastemballasje fra sommeren 2012, og etaten jobber hardt med å informere folk om den nye søppelordningen - og det gjelder å bruke fantasien.

- Vi laget en reklamefilm som ble vist før hver eneste film på alle kinoer i Oslo i 2011, forteller Lysebo.

De som ikke fått med seg filmen kan puste ut - REN utdanner Osloborgerne i kinosalen også i 2012.

 

80 prosent av den totale mengden plastemballasje som blir levert inn til gjenvinning brukes til nye plastprodukter

For hver kilo plastemballasje som leveres til gjenvinning sparer vi miljøet for 2,7 kilo CO-utslipp sammenliknet med om plasten skulle blitt forbrent

Typisk plastemballasje er tomme shampoflasker, kaffeposer, ostepakker, rømmebegre, vaskemiddelflasker og bæreposer, og skal være ren da den kastes