Kunstrotter på T-banen
Ni ørkenrotter fra Mongolia har fått Carl-Berner T-banestasjon som sitt nye hjem. De er del av en utstilling hvor ett av målene er å sette fokus på dyr i fangenskap.
Kan dette kalles naturlige omgivelser? Kan en dyrehage tilby gode omgivelser for dyr?, er noen av spørsmålene kunstneren Ivan Johansson vil belyse gjennom sin nye utstilling Fusion ZOO.
Egne kjæledyr
I et utstillingsvindu drevet av Norsk Billedhoggerforening på Carl Berner T-banestasjon har ni ørkenrotter fra Mongolia flyttet inn. I et virrvarr av elektriske ledninger, kabler og elektronisk utstyr har kunstneren Ivan Johansson konstruert en spesialtilpasset lekeplass for de mongolske rottene.
– Det er min datters rotter som nå har fått et nytt hjem i denne utstillingen. De er på en måte fanget i et fengsel, men har masse plass hvor de kan løpe, klatre og leke. Instinktene deres får dem likevel til å prøve å rømme, sier kunstneren Ivan Johansson.
Seriemorder i flokken
Blant de ni rottene skjuler det seg en seriemorder.
- Det var fire rotter som var brødre, men når det dukket opp to jenter så ble den ene sjalu og aggressiv og tok livet av to av sine brødre, avslører Johansson.
Nå har gemyttene roet seg, og rottemorderen kan igjen være med de andre.
- Jeg synes det er veldig fasinerende å kunne se hvordan de bruker omgivelsene sine her inne på lekeplassen. Rottene sammen med sammensuriumet av kabler og floker er et bilde på vår bakside av samfunnet, forklarer kunstneren.
Tilgjengelig for mange
Utstillingsrommet for tredimensjonal kunst på T-banestasjonen ble åpnet i 2008, og har huset mellom 20 og 30 ulike utstillinger.
- Dette har vært en suksess, hvor sinnsykt mange ser det. Her møter vi vanlige mennesker, og får kunsten ut til folket, sier prosjektleder Linda S. Olsen i Norsk Billedhoggerforening.
Utstillingen er gratis for publikum, og er åpen fram til 12. februar.