Nordmenn klare for råvarerevolusjon

Nordmenn viser stadig større interesse for mat og handler mer ferskvarer enn før.

Folk kjøper stadig mer ferskvarer, viser ny artikkel i Aftenposten. Foto: Stina Karlsen

- Vi er på vei tilbake dit vi burde være. Nordmenn har aldri vært så opptatt av mat som nå, sier deleier av ferskvarebutikken "De fire store", Martin Andersen.

I en ny artikkel fra aftenposten.no, kommer det frem at nordmenn handler langt mere ferskvarerer enn før. Her pekes det på finanskrisen som en viktig faktor til at folk nå legger om matvanene.

Andersen tror også at oppblomstringen av tv-programmer som"Hellstrøm inviterer" og "4-stjerners middag", i tillegg til blogger og matinfo på nett, har gjort folk mer nysgjerrig på mat. Han mener vi fremdeles har lang vei igjen, men at interessen er der. Først og fremst er vi for opptatt av tid.

- De fleste er enige i at hjemmelaget mat smaker best. Alle elsker mors kjøttkaker, men vi gidder ikke sette av tid til å lage det selv, sier han.

- Trenger et dytt

Andersen er tidligere kokk og driver nå ferskvareforretningen "De fire store" på Bislett i Oslo sammen med to gamle kokkekollegaer. De ønsket å åpne en forretning de savnet selv, og høsten 2011 stod butikken klar. Han tror Oslo-folk trenger et dytt i riktig retning for å forbedre matvanene.

- Først kom kaffebarene. Tidligere var det helt utenkelig å betale 40 kroner for en kopp kaffe, men nå er det helt vanlig. Vi har blitt en kaffenerd-nasjon. Vi ønsker å få til det samme på matfronten, ler han.

Klar for ny utvikling

Han viser til matkulturen i andre land, og bruker London som eksempel.

- Se på London! Der har de egne gater med bare grønnsaker og markeder med fersk fisk. Jeg tror Norge nå er klare for en slik utvikling, forteller han.

 

Hør hva folk på gata mener om mat og ferske varer her.

 

Den mer etablerte delikatesseforretningen Strøm-Larsen i Oslo, som har holdt på i over hundre år, forteller at de har opplevd en markant økning de siste årene. De bekrefter at folk er mer opptatt av fersk mat nå enn før, og ser spesielt en økt interesse blant yngre folk.

- Det er en trend i tiden. Det er nok en kombinasjon av at folk har bedre økonomi og at det er mer fokus på mat i mediene. Vi ser stadig at folk kommer med oppskriften i hånda fra programmer de har sett på tv, forteller eier Alf Strøm-Larsen.

Ny mathall

Til høsten får Norge også en splitter ny mathall i sentrum av Oslo, Vulkan mathall. Ifølge nettsidene skal dette bli "det store matmarkedet man har savnet i Oslo, og som man finner i alle europeiske byer med respekt for seg selv."

Til helgen arrangeres mat- og drikkefestivalen "Forsmak 2012", som ganske riktig er en forsmak på hva mathallen vil tilby når den åpner offisielt i oktober.