Du kan dø av kjærlighetssorg
Vi opplever alle kjærlighetssorg innimellom, men for noen kan den være dødelig.
Ifølge Forskning.no har syndromet, som blir kalt takotsubo, antakeligvis vært til så lenge mennesket har eksistert, men ble for første gang omtalt i et japansk tidsskrift i 1990. Sykdomsbildet er svært likt hjerteinfarkt, men hovedforskjellen er at takotsubo ikke fører til noen blokkeringer i hjertets arterier, men heller får venstre hjertekammer til å svulme opp. Dette kan føre til at hjertet slutter å pumpe, og i verste fall føre til alvorlig hjertesvikt.
Navnet på tilstanden kommer av at hjertekammeret inntar formen til en takotsubo, som er en krukkelignende gjenstand japanske fiskere har brukt til å fange blekkspruter.
Se hva HIOA-studenter tenker om kjærlighetssorg her.
Sjokk på liv og død
Maja-Lisa Løchen er overlege ved Hjertemedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset i Tromsø, og professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø. Hun forteller at hun flere ganger i året møter pasienter med takotsubo.
- Dette er pasienter som kommer inn akutt på sykehuset med symptomer som passer med et hjerteinfarkt. Det er først etter å ha gjennomgått undersøkelser at vi oppdager at det ikke er hjerteinfarkt, men takotsubo, sier Løchen.
Hun sier at syndromet nesten alltid skyldes at pasienten har opplevd et sterkt sjokk.
- Det kan komme etter et dødsfall eller samlivsbrudd, og oppleves som sjokk på liv og død, sier hun.
Sjokket sender stresshormoner ut i kroppen og hjertet går inn i en svikttilstand. Med røntgenkontrast, MR eller ultralyd av hjertet kan man se at venstre hjertekammer har svulmet opp og inntatt en krukkelignende form.
Maja-Lisa Løchen ser flere tilfeller av takotsubo årlig. Foto: Gunnar Graff.
Les mer: Høye forventninger skaper kjærlighetssorg
Går som oftest bra
Overlege Maja-Lisa Løchen informerer om at takotsubo er en svært alvorlig tilstand, men at det som oftest ikke fører til dødsfall.
- Tilstanden krever hjertesviktbehandling i noen dager, og det er alvorlig mens det står på, men det går som oftest veldig bra, sier hun.
Mange oppsøker hjelp
Psykolog Hans-Petter Karstad opplever at mange oppsøker hjelp etter et samlivsbrudd.
- Det er veldig vanlig i alle aldre. Etter en stund kan sorgen utløse en depresjon, og da er det flere som velger å få profesjonell hjelp, sier han.
- Hvis det er et menneske du er veldig glad i og har dannet en historie sammen med, og plutselig forstår at det ikke skal være dere to lenger, da kan et brudd oppleves som sjokk for noen. Folk takler det på ulike måter, og noen er mer sårbare enn andre.
Karstad forteller at mange bebreider seg selv for at det blir slutt, og at dette kan gå utover selvtilliten.
- Mange begynner å lure på om det er noe galt med dem, og forklarer at den andre har forlatt dem på grunn av egne feil og mangler, sier han.
Hans-Petter Karstad opplever at folk i alle aldre oppsøker profesjonell hjelp på grunn av kjærlighetssorg. Foto: Maria Tveiten Helgeby.
Alvorlige følger
- Noen utløser sykemelding på grunn av kjærlighetssorg, og jeg har hørt om folk som har vært borte fra arbeidslivet i et helt år. De slutter å ta til seg føde, og går ned opptil tjue kilo på kort tid, og da begynner vi å snakke om ganske alvorlige følger, forteller Karstad.
Han sier at symptomer som dårlig søvn og vekttap er svært vanlige ved kjærlighetssorg og depresjon.
- Mennesket skal kunne tåle et tap, og evolusjonistisk sett er jo det helt normalt. Men sånn vi ser i vårt samfunn i dag blir vi utrolig preget av det vi omgir oss med, og blir veldig sårbare. Det er et stort forventningspress, og de ytre tingene blir veldig viktige, mener psykologen.