Intensiverer jakten på lommetyver
Oslopolitiets lommetyveriprosjekt skal gjøre det mindre attraktivt å stjele i hovedstaden.
Oslo politidistrikts lommetyveriprosjekt har oppnådd gode resultater så langt, og til sensommeren skal prosjektet få ytterligere ti medarbeidere. Dermed eskalerer politiet jakten på lommetyver i hovedstaden. Prosjektet ble startet 1. august 2012, da med 11 medarbeidere.
- Vi har som mål å stabilisere antall anmeldelser og signalisere at Oslo ikke er en attraktiv by å stjele i, sier lederen for prosjektet, politioverbetjent Roar H. Kvassheim.
Tredelt arbeid
Prosjektets arbeid er i utgangspunktet tredelt.
- Vi er ute på gata i sivil og tar folk på fersk gjerning, forteller Kvassheim og fortsetter:
- I tillegg driver vi mye med forebyggende arbeid på offentlige steder og institusjoner, som for eksempel Ruter, utesteder og banker.
Resultatet av politets samarbeid med blant annet Ruter kommer frem gjennom "pass på for lommetyver" - advarslene som kan høres ved hvert stopp i sentrum av Oslo.
- Den siste delen av arbeidet vårt består i å kartlegge og bli bedre kjent med problemet. Det gjelder å finne ut av hvem tyvene er, hvor de kommer fra og hvor organiserte de er, sier Kvassheim.
Proffe utenlandske tyver
- En av de største utfordringene for oss er at tyvene er veldig proffe, så selv om vi er i sivil er de veldig oppmerksomme på politifolk, forteller Kvassheim.
Han regner med at det er ca. 200-300 aktive lommetyver i Oslo i dag. Av de 64 som har blitt pågrepet siden prosjektet startet, var kun to av dem norske statsborgere, og over halvparten var rumenske. I tillegg er det store grupper av polakker, nord-afrikanere og personer fra andre land. Kvassheim forteller at de fleste som blir tatt er profesjonelle tyver som jobber i grupper, og reiser fra land til land for å stjele. Dette er en utfordring for politiet.
- Selv om vi får bilder av tyvene, er det ikke alltid vi får tatt dem. Vi har ikke noen navn å knytte til bildene, og tyvene blir ofte ikke i landet særlig lenge, forklarer Kvassheim.
De som blir tatt, blir etter soning utvist fra Norge.
JernbanetorgetTravle områder som Jernbanetorget er et av stedene der man er mest utsatt for lommetyver. Illustrasjonsfoto: Helge Voll Hustad Eksplosjon av lommetyverier
Politiets lommetyveriprosjekt ble opprettet som et svar på det økende antallet lommetyverier i hovedstaden. I 2010 ble 10 321 tyverier anmeldt, men på bare to år steg antallet til 17 778 i 2012. Tallene er hentet fra politiets årsrapporter fra 2010 og 2012.
Kvassheim tror økningen kan ha flere årsaker:
- Oslo er blitt kjent internasjonalt som et lukrativt sted å komme til for å stjele, mener han.
- Grunnene til det er blant annet at risikoen for å bli tatt er lav og at det er veldig mye materiell å stjele, i tillegg er strafferammen i Norge relativt lav, fortsetter han.
Oppklaringsprosenten for lommetyverisaker er svært lav. Ifølge politiets årsrapporter lå den på 0.8 prosent i 2011, og etter oppstarten av lommetyveriprosjektet har den økt til 1.2 prosent.
Dette fører til at enkelte ikke føler det er noe poeng i anmelde tyveriene. Kari Folvik er en av dem.
- Jeg har blitt frastjålet lommeboken min to ganger, en gang på Jernbanetorget og en gang mens jeg satt på kafé, forteller hun.
Folvik anmeldte ingen av tyveriene:
- Jeg orket ikke å gå gjennom hele den prosessen, så jeg sperret bare kortene mine og gjorde ikke noe annet med det, sier hun.
Kvinner mest utsatt
Kvassheim kan fortelle at 65 prosent av de fornærmede i lommetyverisaker er kvinner. Dette skyldes at håndvesker er noe av det letteste å stjele fra uten at offeret merker det.
De mest utsatte stedene er travle områder i sentrum, som Jernbanetorget og Nationaltheatret. Stedene er spesielt utsatt under ettermiddagsrushet på hverdager, når trengselen gjør det svært enkelt å stjele ubemerket.
Natt til lørdag og søndag er også en yndet tid for lommetyver å operere.
Pass opp for avledninger
Kvassheim har flere råd til publikum for å sikre seg mot å bli bestjålet:
- Oppbevar verdigjenstander tett på kroppen på vanskelig tilgjengelig steder, og ikke i håndveska eller ryggsekken. Vær i tillegg spesielt oppmerksom i trange situasjoner når det er mange folk rundt deg, sier han.
- Pass også på i situasjoner hvor fremmede kommer opp til deg for å spørre om veien eller vil selge deg noe. Lommetyver jobber ofte i grupper, så det kan være en avledningsmanøver, forklarer Kvassheim.
Lise Martinsen er en av de som har opplevd dette:
- Det var noen som stoppet meg på Sentralstasjonen og spurte hvor flytoget gikk, så kom det noen bak meg og tok lommeboka fra vesken min, forteller hun.
Heldigvis for Martinsen var det en forbipasserende som så tyveriet, løp etter gjerningsmannen og fikk lommeboka tilbake. Martinsen anmeldte tyveriet, men saken ble henlagt grunnet manglende bevis og siden hun faktisk ikke hadde mistet noe.
Til tross for denne hendelsen er ikke Martinsen særlig bekymret for lommetyver:
- Det er ikke noe jeg går og tenker på, det preger ikke hverdagen min noe særlig, men jeg er jo litt mer forsiktig med å aldri slippe sekken min av syne nå, smiler hun.
Kvassheim mener disse enkle tiltakene kan gjøre mye for å bedre situasjonen i Oslo.
- Hvis folk flest følger rådene, er jeg sikker på at antallet anmeldelser vil gå drastisk ned, fastslår Kvassheim.