Følger opp politikernes ord
Den nye internettjenesten "Holder de ord" sikrer at du kan vite om politikerne innfrir sine valgløfter eller ikke.
Tordenskiolds gate 3 er adressen og inngangen til en pulserende og uhøytidelig bakgårdsfest. I etasjen over den tidligere nattklubben Fugazi, er det ikke mye bakgårdsfest, men et sted gründere føler seg hjemme. Her møter vi daglig leder av tjenesten «Holder de ord», Daniel Rees.
– Det er krevende å finne ut hva politikerne sier i samfunnsdebatter og hva de faktisk stemmer på Stortinget, sier Rees.
Daniel Rees stiftet høsten 2010 en organisasjon ved navnet «Holder de ord». To og et halvt år senere har de vunnet konkurransen Reklame for alvor, som har vært arrangert i mange år, og skal snart de være å se på TV, i avisene og til og med på t-banen.
– Hvorfor lagde dere denne tjenesten?
– Det er fordi vi følte et behov for det. Vi kunne ønsket oss en slik tjeneste selv. Hvis man er interessert i en politisk sak, eller i et politisk parti, kan det likevel være vanskelig å finne ut av hva partiene faktisk stemmer for på Stortinget, sier Rees.
Vet ikke om løfter blir infridd
Han mener politikerne lover mye i mediene, men at man sjeldent får vite hva som faktisk skjer og blir innfridd.
– Vi ser daglig utspill fra politikere som sier de har gjort både det ene og det andre, og kritiserer andre for å ikke har innfridd noe. Vår nye tjeneste skal ta tak i politikernes påstander, valgløfter og avstemninger og sjekke om de er riktige eller ikke, sier Rees.
Bergens tidene hadde en lignende tjeneste under valget for fire år siden forklarer Rees. Tjenesten het «faktasjekk» og var en stor hit som ble belønnet med et Skup-diplom. Bergens tidenes tjeneste, og «Holder de ord» er nokså beslektet. Rees forklarer at det er en av inspirasjonskildene deres, men at de også så til utlandet.
– Vi så at denne tjeneste allerede var å finne i andre land som USA, Storbritannia og flere andre europeiske land og tenkte hvorfor ikke i Norge også, sier Rees.
Daniel Reese, daglig leder i "Holder de ord". Foto: Sara Taslimi
Valg rett rundt hjørnet
Kongen i Statsråd har fastsatt valgdagen til 9. september. Valget nærmer seg med stormskritt, men om du behøver å stresse med å finne hva du skal stemme for eller ikke, er du kun få tastetrykk unna å vite.
– Nettsiden vår er delt i to deler hvor vi har valgløfter og avstemninger. Vi har gått gjennom alle partiprogrammene, både gamle og nye. Dette har vi lagt inn i en database som nå har omtrent 5500 løfter fra politikerne. Hvor mange tror du blir oppfylt, ler Rees.
De har sammen tilbakelagt to år og seks måneders arbeid, og har endelig på plass et rekonstruert datasett med alle avstemningene tilbake til 2009. Organisasjonen har også en gruppe analytikere som lager saker fra samfunnsdebatten.
– Vårt utgangspunkt er å vise de politiske sakene slik de blir diskutert i samfunnsdebatten, og knytte dem til de ulike avstemningene og løftene. Det kan ofte være vanskelig å forstå hva en avstemning på Stortinget eller stortingsdebatt handler om.
Lokalet33.jpg I lokalene på Tordenskioldsgate er det flere som jobber med sine prosjekter. Foto: Sara Taslimi
Partipolitisk uavhengige
Vi vil være en kilde til å finne ut hva som foregår i norsk politikk mener Rees. Han forteller at de ikke har personlige meninger om noen saker, og fremmer ikke utvalgte partier eller saker.
– Vi er partipolitisk uavhengige, og det er viktig for organisasjonens tillit, sier han.
Kan du tenke på noen potensielle motstandere til dette?
– Partiene og politikerne er nok litt spente på dette. Jeg tror dette er like mye en tjeneste som viser hvem som gjør en god jobb, og hvem som er mindre flinke. Det er et verktøy for politikerne til å vise frem sitt arbeid, sier Rees.
Han ønsker å leve av dette og forsikrer om at de vil fortsette med dette etter valget også.
– Man har hørt mange løfter, og etter valget skal disse innfris. Da kan man se hva politikerne faktisk gjør på Stortinget.