Går nye veier for å overleve på studentøkonomi
Norsk Studentorganisasjon sier at det er helt umulig å leve utelukkende på studielånet.
Hanne Nathalie Martinsen studerer dyrepleie, et studie med mye praksis innlagt i studieprogrammet. Hun begynte på studiet for et år siden, og fant ut at det ville være umulig med deltidsjobb ved siden av.
– Jeg har praksis i denne utdanningen med uregelmessige arbeidstider, og praksisen varer i flere uker, fra fem til syv arbeidsdager. Jobb ved siden av ville vært umulig, sier hun.
Martinsen har gått drastisk til verks for å klare seg uten jobb.
– Jeg har måttet selge smykker på finn.no, og i det siste har jeg begynt å selge tatoveringsdesign for å få inn litt penger i kassa.
Satser ikke på heltidsstudenten
Til tross for at politikere gjerne vil ha flere helttidsstudenter, satser de ikke på denne gruppen. Siden 2005 har studielånet kun økt med 12 prosent, mot generell lønnsøkning på 26 prosent, skrev dusken.no tidligere i år.
Statens Lånekasse låner ut tilsammen 94400 kroner i basisstøtte per år. Disse pengene er fordelt slik at man får utbetalt to store summer i starten av hvert semester, mens i de resterende månedene må studenten klare seg på 6800 kroner. Disse pengene skal dekke både mat, husleie, strøm og andre leveutgifter.
Stortingsrepresentanter får 30 prosent mer enn studentene
Regjeringen har økt studentstøtten med to prosent i 2013. I fjor fikk studentene 92.500 kroner, nå får de altså 94.400. Samtidig har stortingsrepresentantene bevilget seg selv en økning på 52.200 kroner, i følge Norsk Studentorganisasjon.
Bjørnar Moxnes, leder av partiet Rødt har reagert på politikerlønnen er dobbel så høy som lønnen til for eksempel en hjelpepleier.
– Politikere har en grunnlønn på 800.000, dette er mer enn dobbelt så mye som lønnen til en hjelpepleier, sier Moxnes til Journalen.
Han mener at studenter hvert år taper i budsjettkampen, og tror dette handler om at studenten ikke er den sterkeste enkeltgruppa.
– Vi ser jo at de som har lengst vei til toppen ofte nedprioriteres, sier han videre.
– Det må da finnes grenser
Martinsen syns det er rart at studielån og stipend ikke øker i takt med den generelle prisøkningen i landet.
– At man som student må leve på et budsjett, og ikke kan kjøpe hva man vil, er helt greit, men det finnes da grenser, skriver hun i en epost til Journalen.
Øyvind Berdal, leder av Norsk Studentorganisasjon (NSO), er klar på at det ikke er mulig å studere kun på studiestøtten alene.
– Noen kan få støtte hjemmefra, men alle har ikke denne muligheten, sier han.
– Dette vil igjen gå utover læringskurven til studentene.
Spiste nesten ikke mat
Rikke Svensen begynte på litteraturvitenskap på Blindern høsten 2006. Hun ble anbefalt av mange å ikke jobbe ved siden av studiene, slik at hun kunne fokusere fullt og helt på studiene.
Svensen er klar på at det ikke ville gått om hun ikke hadde foreldre i byen.
– Du har fryktelig lyst til å være helt uavhengig av foreldre, men jeg måtte innimellom krype til korset og dra hjem, rett og slett fordi jeg var så sulten, avslutter hun.