Bibliotekene består
Kulturetaten i Oslo foreslår å legge ned ni bibliotekfilialer. Byrådet garanter nå for at det ikke kommer til å skje.
Reaksjonene på kulturetatens forslag har vært massive, både i lokale Oslo-medier og ute hos filialene.
– Dette er en storm i et vannglass. Byrådet kan garantere at det ikke vil bli noen nedleggelser, sier byrådssekretær Steinar Wulfsberg Gamre.
Må kutte millioner
Forslaget om nedleggelse kom etter en konsekvensutredning gjort av Kulturetaten. De neste fire årene må etaten spare mellom elleve og tretten millioner.
– Her er det snakk om et innspill til hvordan man kan løse besparingen. Byrådet kommer ikke til å akseptere nedleggelse som en løsning, lover Gamre.
Lunken til lovnad
På Deichmanske Bibliotek på Tøyen jubler de ikke riktig ennå. Åse Marie Hveem, spesialbibliotekar og plasstillitsvalgt for filialen på Tøyen, har vanskelig for å tro på en slik lovnad.
– Når du jobber på et lite bibliotek i Oslo er du vant til å jobbe med kniven på strupen. Jeg kunne ikke tro at det skulle bli nedleggelse av filialen her på Tøyen, med all fokuset området har fått i det siste. Likevel kom det altså opp som et forslag, så vi får nok vente og se, sier Hveem.
Hun er likevel glad for at byrådet i denne omgang ikke aksepterer en nedleggelse.
– Den lokale filialen her er en viktig møteplass. Vi ligger i et område hvor det bor mange fremmedspråklige, som daglig bruker biblioteket for å bli kjent med det norske samfunnet, forteller Hveem.
Populære hos studentene
– Det er ofte fullt på bibliotekene ved de ulike lærestedene. Derfor er det deilig å ha et sted hvor man kan sitte og jobbe i fred, sier Holm.
Selv bor hun på Kampen, og bruker filialen på Tøyen flere ganger i uken.
– Det er veldig trist om de små bibliotekene forsvinner. Det er en annen atmosfære her, folk er ikke så stresset som på skolene. Jeg tror mange studenter bruker de mindre bibliotekene ofte, sier Holm.
Ingen å miste
Biblioteksjef i Oslo Kommune, Liv Sæteren, ønsker ikke å kommentere en konkret sak som er under politisk behandling.
– Generelt kan jeg si at det ikke er ett bibliotek for mye i Oslo. Problemet ligger i at det er for få midler til å drive dem, sier Sæteren