Folket sier ja til vold
En ny meningsmåning på TV2 viser at 9 av 10 synes volden ranerne ble utsatt for var fortjent.
Søndag ble en 10-åring forsøkt frastjålet mobiltelefonen. Forsøket var mislykket, og ranerne ble banket opp av to menn, som senere viste seg å være i slekt med gutten. Tenner og blod lå strødd på bakken, og den ene raneren ble kjørt rett på operasjonsstua på Ullevål universitetssykehus. En av mennene som angrep ranerne er nå anmeldt for legemsbeskadigelse, melder TV2.no.
Operasjonsleder Martin Todnem synes det var prisverdig av redningsmennene å gripe inn, men at de gikk for langt.
– En ting er at de avverger ransforsøket, men så fortsatte de når vedkommende lå i bakken. De utøvet sterk vold, med blant annet spark mot hodet så tennene fløy, sier Todnem til TV2.
TV2 har lagt ut en poll på sine hjemmesider i forbindelse med denne saken. Folket kan stemme over om volden som ble utøvet mot ranerne var til pass for dem, eller litt i meste laget. Omtrent 92 prosent har svart at ranerne fikk som fortjent da de ble banket opp.
Publikum er ikke borgervern
Professor i kriminologi Ragnhild Sollund ved Universitetet i Oslo synes undersøkelsen er bekymringsverdig.
– Det er fint at ranerne ble stoppet, og det er riktig å ikke bare gå forbi uten å gjøre noe. Men å gripe inn på denne måten kan være farlig for alle parter.
Sollund finner det problematsk at vanlige borgere skal tildele lovbrytere straff, det er det vi har rettsvesenet til. Hun mener en bedre løsning kunne vært å skrike for å påkalle oppmerksomhet, og dermed forhindre ranet.
– Det er bekymringsverdig at så mange synes vold er en god løsning, det er aldri en god løsning. Publikum kan ikke opphøye seg selv til borgervern. Når noen løser det slik, er det en fare for at det sprer seg, og andre gjør det samme.
Gutten skal være uskadd, og ble kjørt hjem av politiet. Men Sollund tror at slåsskampen som fulgte ransforsøket bidro til å gjøre opplevelsen av dette enda mer traumatisk for gutten som ble forsøkt ranet.
Todnem fraråder også publikum å gripe inn. Han anbefaler alle som er vitne til ran, heller å kontakte politiet så fort de kan.
– Ran har høy prioritet og politiet rykker raskt ut, sier operasjonsleder Martin Todnem til osloby.no
Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk har sympati med den ene redningsmannen, som bare er 17-år.
– Det var heltemodig av gutten å gripe inn og ta ansvar for 10-åringen. Det er viktig at folk griper inn. Selv om politiet sier det er farlig, er det viktigste å tenke på barnet og dets sikkerhet. Når man ser barn bli angrepet er det en umiddelbar, grunnleggende egenskap i oss mennesker å beskytte og redde dette barnet.
Handler i aggresjon
Bjørnebekk forteller at forskning viser at gutter ofte handler i aggresjon, og ikke er flinke til å vurdere konsekvenser av sine handlinger.
– Det viktigste er å beskytte barnet, men ikke med mer makt enn nødvendig. Det er tydelig at gutten handlet i aggresjon, og mistet kontrollen. Angriperen var selv bare 17-år, og det er forståelig at han blir aggressiv og sint på den jevnaldrende raneren på 18-år.
Bjørnebekk forteller at ran er en grov og alvorlig handling, spesielt mot et barn.
– Det er viktig at vi tar denne diskusjonen og danner oss normer for hva som skal skje framover. Det er et vanskelig et etisk dilemma.