Ber innvandrerforeldre ta ansvar
Statsminister Erna Solberg ønsker å mobilisere innvandrerforeldre i kampen mot ransbølgen som herjer Oslo. Senest i går ble en mann i 20-årene ranet ved Vor Frues Hospital i Oslo sentrum.
I oktober ble det anmeldt til sammen 120 ran i Oslo. I samme periode ble det registrert 78 ran i København og 63 i Stockholm, ifølge tall fra VG. Dette gjør Oslo til den verste «ranshovedstaden» i Skandinavia.
– Det er i så fall utrolig trist hvis det stemmer, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagsavisen.
Hun understreker at hun ikke kan gå god for tallene.
– Jeg synes oppfordringen som kom nå lokalt fra foreldre om å mobilisere innvandrerforeldre er viktig. Man må slå ned på dette, også fra foreldregenerasjonen i innvandrermiljøet sin side, for å få stoppet denne atferden, sier Solberg.
Frykter rasisme
Hun får støtte fra SV-politiker Akhtar Chaudhry, som mener minoritetsforeldrene må ta dette på alvor.
– De må forstå at det er problemer der ute. Det er barn som er ute og raner, og så skaper de denne skepsisen som i verste fall kan gå over i rasisme, sier Chaudhry til TV 2.
Studenter er ikke redde
I oktober skrev Journalen om den 26 år gamle studenten Maja Engen Holmlund, som ikke er redd for å bli ranet, selv om hun opplevde at en mann fulgte etter henne på vei hjem en gang.
– Jeg føler meg ganske trygg. Når jeg går hjem holder jeg godt på vesken min og forsøker å holde meg unna utrygge steder, sier hun.
– Raner i grupper
Ragnhild Bjørnebekk, forsker ved Politihøgskolen i Oslo, forteller til VG at ranerne ofte er spenningssøkende og har lav empati.
– De er ofte i grupper, så de inspirerer hverandre. Ran er statusbasert kriminalitet, både fordi en begynner å klatre oppover, men også fordi en får mye oppmerksomhet, sier hun.