- Dette er ingen ransbølge
Mer patruljerende politi, flere synlige byvakter og hyppigere bussavganger etter midnatt, skal få ned antallet gateran i hovedstaden. Men forsker stiller spørsmålstegn ved om det egentlig dreier seg om en ransbølge.
Politimester Hans Sverre Sjøvold og byrådsleder Stian Berger Røsland holdt onsdag en pressekonferanse etter et ekstraordinært møte i Politirådet. Bakgrunnen for hastemøtet var de mange personranene som har skjedd i Oslo de siste månedene.
– Ransituasjonen var under kontroll, men den siste tiden har vært krevende for politiet. Det har vært en økning i antall ran på nærmere 12% de siste tre månedene. Vi har hatt like mange ran tidligere år, men situasjonen har fått mye større oppmerksomhet nå, sier politimester Sjøvold.
Avviser ransbølge
Forsker, Nicolay Borchgrevink Johansen, ved Institutt for Kriminologi og Rettsosiologi ved UiO, stiller seg kritisk til den store oppmerksomheten rundt ransbølgen.
– Så vidt jeg forstår er det ingen bølge. Jeg har ikke sett dokumentert at det handler om en økning, for over tid ser man jo en nedgang. Så dette stiller jeg meg undrende til, sier Johansen.
Oslo Politidistrikt la nylig ut en ransstatistikk som viser at det er 58 anmeldelser for ran så langt i november. Ni av de 22 anmeldte gjerningspersonene er mindreårige.
- For det første så er ni er et lite tall. For det andre tror jeg nok at mange mindreårige ikke forstår rekkevidden av det de gjør. Dessuten er det ingenting som tilsier at det er flere ungdomskriminelle nå enn tidligere, sier Johansen.
Anmelder gamle saker
– Et felles trekk ved anmeldelsene er at en del eldre anmeldelser av ran som har blitt begått tidligere, anmeldes nå. Ranene skjer i helgene, så lørdag og søndag er kritiske dager. Ranene blir begått i sentrumsnære områder. Flere ranere operer sammen og det har vært tilfeller hvor gjerningspersonene har hatt kniv, og i enkelte tilfeller skytevåpen. Vi vet mye om hvor og når disse ranene er begått, men et gjennomgående spørsmål er hvorfor disse ranene skjer nå, sier Sjøvold.
"Epleslang"
- Det er stor variasjonsbredde i alvorlighetsgraden på de anmeldte ranene. Mange av hendelsene som er omtalt i avisene er alvorlige, mens andre ikke er verre enn at livet går videre. Politiet har jo selv brukt uttrykket "epleslang" om enkelte av disse lovbruddene, avslutter Johansen.
Vil samarbeide for trygghet
Oslo Kommune og Oslo Politidistrikt vil samarbeide for å forebygge kriminalitet i hovedstaden.
– Det er ikke bare straffesporet som kan løse dette. Det er nødvendig med et samarbeid melllom kommunen og Oslo Politidistrikt. Vi må satse på en god "vinneroppskrift" og få mer kunnskap om vinningskriminalitet. Derfor har vi iverksatt et forskningsprosjekt som skal identifisere og være med på å forebygge, sier Sjøvold.
Politimesteren og byrådslederen la fram følgende forebyggende tiltak som skal snu dagens ransituasjon:
- Politiet vil styrke bemanning på patrjulering og etterforskning.
- Byrådet vil styrke ordningen med Oslovakter. Dobbelt så mange vakter skal være synlige i bybildet, både på dag-, kveld, og nattestid.
- Byrådet vil ha synlige vakter ved taxiholdeplasser i sentrum på hektiske tidspunkt.
- Øke nattbusstilbudet i samarbeid med Ruter.
- Velfungerende belysning i byen.
- På sikt etablere en trygghetsindeks som etter hvert kan gi svar på hvilke områder som oppleves som utrygge, og dermed kan tilrettelegge tiltakene bedre.
– Oslo er preget av lite kriminalitet, og vi har hatt nedgang i barne- og ungdomskriminalitet gjennom SaLTo-samarbeidet. Selv om det er en vanskelig tid nå, er jeg helt sikker på at vi kommer til å lykkes igjen. Vi skal få tilbake en enda større trygghet i Oslo, avslutter byrådsleder Røsland.