Ny undersøkelse: Hver fjerde student er ensom

Oslo og Akershus er ensomhet-verstinger.

26 prosent av norske studenter føler seg ensomme. Foto: flickr/.Andi.

I en undersøkelse gjort av Sentio for Universitas og Norsk Studentorganisasjon  (NSO) kommer det frem at en av fire studenter føler seg ensomme.

– For mange er starten av studietiden en intens sosial periode. Det kan bli en sårbar fase for dem som i mindre grad tar kontakt med andre, sier Lars Wichstrøm, professor i psykologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), til Universitas.

Miljøforandring

Studentprest ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Valborg Orset Stene, tror en av årsakene kan være at mange studenter reiser til en helt ny by når de skal studere.

ForståelsesfullStudentprest ved HiOA, Valborg Orset Stene, forstår at studenter fort kan føle seg ensomme. Foto: HiOA – Mange har flyttet til et nytt sted, og det er ikke enkelt å starte et nytt liv uten familie og venner, sier hun.

Orset Stene tror noe av grunnen til at man kanskje føler seg mer ensom i Oslo kan være fordi det er en stor by, og at det er lettere å få oversikt i en liten studentby.

Fortsatt et tabu

– Det er viktig å anerkjenne ensomheten. Mange som føler seg ensomme tenker at det bare gjelder dem, men sånn er det jo ikke. Det er tabu å innrømme at man er ensom,  sier Orset Stene.

Videre sier hun at det kan være enda vanskeligere for unge studenter å snakke om at de er ensomme, fordi mange går inn i studiene med forventninger om det glade studentliv.Det finnes likevel flere muligheter for å komme seg ut av ensomheten.

– Det er viktig å engasjere seg i noe man interesserer seg for. Studenter kan ta initiativ til å skape grupper som passer for seg, sier Orset Stene.

Skolen har også et ansvar

Men det er ikke bare studentene som kan gjøre noe med situasjonen, høyskolene og universitetene bør tilrettelegge for god studentkultur fra første stund.

– Høgskolen og systemet rundt har også et ansvar. Skolen oppfordrer blant annet studenter til å skape studentaktiviteter selv, sier Orset Stene.

JournalistikkstudentAksel Bjørnstad Haug tror det kan være vanskelig å engasjere seg sosialt. Foto: Madeleine NordengenLett å kjenne seg igjen i situasjonen

Også studentene mener ensomhet kan være en vanlig del av manges studiehverdag. Journalistikkstudent, Aksel Bjørnstad Haug, tror det ofte kan være litt vanskelig å engasjere seg sosialt.

– Man kommer ofte langveisfra, og det kan være vanskelig å bli kjent med folk hvis man ikke tilbringer mye tid med dem i skolesammenheng, sier han.

Fotojournalistikkstudent, Kjersti Bihn Hegna, relaterer seg til situasjonen.

– Studentlivet kan være stressende, og det er godt å ha noen å være sammen med, sier hun.

FotojournalistikkstudentKjersti Bihn Hegna mener studenter bør utfordre seg selv i nye sosiale sammenhenger. Foto: Madeleine Nordengen – Viktig å engasjere seg

Som student har Kjersti Bihn Hegna noen tanker om hvordan man kan unngå ensomheten.

– Det er viktig å gjøre ting du liker, men også ting du ikke tør. Man bør prøve å utfordre seg selv, sier hun.

Bihn Hegna mener også studenter bør gå inn for å ta kontakt med andre.

– Folk er ikke skapt for å være alene.