Transfobisk hat verden over
Luca Dalen Espseth opplever, som transperson, stadig diskriminering. Transfobi foregår over hele verden, og i noen tilfeller ender det i hatkriminalitet. På den årlige Transminnedagen minnes de som er drept i transfobisk hat, og diskrimineringen av transpersoner synliggjøres.
Espseth er leder i kjønnspolitisk utvalg i Skeiv Ungdom og transrådgiver i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). Med sitt foredrag "Hva er trans*?" sparket han i gang årets markering på Chateau Neuf onsdag 20. november. Dette er fjerde året markeringen tar sted i Oslo, og denne gangen er det spesielt rettet mot studenter.
– Jeg tror mange vil ha nytte av å komme på foredraget. Det er viktig å gi studenter verktøyet for å forstå minoriteter i samfunnet, sier Espseth onsdag morgen.
– Det er absolutt fordommer ute og går
Årets markering ble arrangert av Skeiv Ungdom, Amnesty International og Skeivt studentforum, og leder for Skeiv Ungdom Oslo, Sara Andersen Selnes, tilbragte dagen på stand på Karl Johan. Sammen med lokallagstyret skulle hun informere folk om transminnedagen, men ikke alle var like åpne for en prat.
På Transminnedagen minnes alle som har blitt drept i hatkriminalitet. Bare i 2013 er 238 mennesker rundt om i verden drept for å ha bekreftet sin egen kjønnsidentitet. Dette har henholdsvis skjedd i land som Brasil, USA, Frankrike og England, men i Norge skjer det Espseth velger å kalle diskriminering på strukturelt nivå.
– Kvinner som blir menn får ikke endret juridisk kjønn med mindre de fjerner eggstokkene. Dette kalles tvangssterilisering. Jeg har flere ganger blitt spurt om det er Russland jeg snakker om når jeg forteller om dette. Folk blir sjokkert når jeg svarer at det er her i Norge, sier Selnes.
Dette har blitt avskaffet i flere land, nå nylig i Sverige, og mange av de norske ungdomspartiene går inn for å få det fjernet også i Norge. Tvangssteriliseringen er en stor grunn til diskrimineringen som foregår mot transpersoner.
– Får jeg ikke skifte juridisk kjønn, får jeg heller ikke skifte personnummer. Slik røper jeg hva jeg har gått gjennom oftere enn nødvendig, sier Espseth.
Hvilket kjønn har du egentlig?
Espseth mener folk generelt har lavt kunnskapsnivå om trans. Det er mange fordommer og myter ute og går, som han ønsket å avlive under foredraget på Chateau Neuf.
– Mange tror transpersoner har en mental lidelse, og på denne måten utsettes mange for hverdagsrasisme. Faktum er at vi er helt vanlige personer som alle andre. Jeg er ikke mentalt syk, jeg er faktisk skuffende normal.
Espseth er fornøyd med at det finnes en dag som dette, og kan fortelle at markeringen har spredt seg til Trondheim og Bergen, i tillegg til at den holdes i land over hele verden.
– Det er viktig å ha en dag hvor man markerer motstand mot stigmatiseringen mange transseksuelle opplever i dagens Norge. Mange får spørsmålet "Hvilket kjønn har du egentlig?". Det er det samme som å spørre mørkhudede personer om hvor de egentlig kommer fra, et spørsmål som betegnes som rasisme. Generelt er transseksuelle en gruppe som har lite rettigheter i samfunnet, og det er derfor viktig å markere sin støtte denne dagen, slår Espseth fast.