Forbereder eldreboomen
Oslo kommune setter denne uken ned en arbeidsgruppe som skal bestemme hvordan fremtidens sykehjem bør se ut.
Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at den gjennomsnittlige, forventede levealderen i Norge har steget fra 75 år i 1976, til 81 år i 2012. Fortsetter denne tendensen, vil vi få en betydelig vekst av antall personer over 80 år. Denne økningen er ventet å skyte fart rundt 2023.
På bakgrunn av dette, har Byrådsavdelingen for eldre og sosiale tjenester invitert en rekke offentlige organer til å være med i en arbeidsgruppe. Gruppen skal utrede for hvordan fremtidens sykehjem bør se ut.
Blant andre er Helsedirektoratet, Sykehjemsetaten, Husbanken og Byrådsavdeling for kultur og næring invitert til å være med i arbeidsgruppen.
– Vi har skjønt at vi ikke kan fortsette eldreomsorgen som vi har gjort. Vi kommer ikke til å ha nok hender og det er ikke nok i budsjetter til det, sa byråd for eldre, Aud Kvalbein, til dittOslo i fjor.
På den tiden var Byrådsavdelingen for eldre og sosiale tjenester i gang med utarbeidelsen av en seniormelding, som skulle gi kurs for eldreomsorgen de neste fire årene.
Spurte publikum
I sommer inviterte Oslo kommune alle organisasjoner, bedrifter, foreninger og enkeltpersoner til å komme med innspill til seniormeldingen.
Helsedirektoratet skrev en rapport i 2012 om velferdsteknologi, og hvordan tekniske innretninger som roboter og datamaskiner i en del tilfeller kan lette arbeidet og øke kapasiteten på sykehjem.
I innspillsbrevet til kommunen var det mange av beboerne og de pårørende som uttrykte skepsis mot bruken av roboter og maskiner.
Stort behov for oppgradering
I Oslo kommunes sykehjemsbehovsplan for 2014–2024, blir det påpekt en rekke mangler og utfordringer ved dagens sykehjemssituasjon. Sammenliknet med andre kommuner har Oslo hatt få omsorgsboliger i forhold til befolkningen. 52 prosent av hovedstadens sykehjemsrom tilfredsstiller ikke kravene til fysisk standard.
Likevel gjøres det grep: Byggingen av Ullerntunet bo- og servicesenter er omtalt som «det mest ambisiøse sykehjemsprosjektet i Oslo kommune på 40 år». Det nye sykehjemmet bygges skal etter planen stå ferdig i 2015.
Skal lære av Nederland
Arbeidsgruppen som Byrådsavdelingen for eldre og sosiale tjenester setter ned denne uken, reiser til Nederland i slutten av måneden. Der skal de få inspirasjon til planleggingen av de nye sykehjemmene hjemme i Norge. I den lille byen Weesp, som ligger omtrent to mil utenfor Amsterdam, ligger De Hogeweyk, omsorgssenteret som den britiske avisen The Guardian kaller demenslandsbyen.
Her finnes det i overkant av 150 boplasser, der beboerne får leve i naturskjønne omgivelser med parker, duftende blomster, kaféer, kinosaler og til og med shoppingsentre. Hvert hus er skredderskydd den enkelte beboers livsstil. Det er lagt til rette for at beboerne kan delta på en rekke aktiviteter hele uken gjennom.
I kommunens sykehjemsbehovsplan kommer det fram at de ønsker å tilrettelegge bedre, slik at mennesker i større grad skal få bo og dø hjemme, og ikke på en institusjon.