Oslos første islabyrint

Botanisk hage feirer nå 200-årsjubileum. Iskunstner Peder Istad og en klasse fra Tøyen skole er blant bidragsyterene når hagen skal pyntes med vinterkunst.

Det snør, men ikke fra himmelen. Foto: Glenn Røsåsen

Kulden biter og brølene fra motorsagene kan høres over hele Tøyen. Oppe på plassen står 6. klasse fra Tøyen skole og lager skulpturer av isblokker. Det ser ikke ut som de fryser, men de ler og koser seg. Et tv-team fra NRK er også tilstede, til ungenes store glede. Is10Fatima Daher (11), Abdiaman Abdullah (12) og Theresa Abakporo (11) bygger et tårn av is.

Se video lenger ned i saken.

Litt nede i bakken står snøsprøyten i alle retninger, og motorsagene maser seg gjennom de speilblanke isblokkene. Kommer man nærmere ser man en gjeng hardbarka iskunstnere, som uten hansker sager, pusser, og flytter de tidvis enorme blokkene rundt. Med bare hendene, eller fingerløse vanter.

Som lim brukes noe som kalles slush, som er en blanding av snø og vann, som helles på mellom blokkene for å få dem til å fryse sammen. Kunstneren Peder Istad (44) overvåker det hele.

Velsmurt maskineri

Over 65 tonn med is blir fraktet helt fra Tynset når kunsteren med det passende navnet, Peder Istad, og hans team på ti menn og kvinner skal bygge en diger islabyrint i Botanisk hage ved Naturhistorisk Museum.

– Jeg har et team som har vært med i mange år. De er kjempeflinke. For et prosjekt på denne størrelsen er det viktig å at vi fungerer som et velsmurt maskineri. Så hvis du ser der nede nå så flyr de rundt som ekorn, humrer Istad fornøyd.

Labyrinten blir bygget som et ledd i at Botanisk hage feirer å ha vært en del av Universitetet i Oslo i 200 år. Åpningen av jubileumsåret er lørdag 25. januar.

Se teamet til Peder Istad i arbeid med islabyrinten her:

Se en video til lenger ned i saken

En mann står i vikingklær og skravler med Peder Istad på klingende dansk. Han prater høyt og varmt om den kalde islabyrinten.

– Hvorfor islabyrint? Det er 200-årsjubileum, og enhver botanisk hage med respekt for seg selv har jo en labyrint, sier Axel Dalberg Poulsen, den utkledde seksjonssjefen for Botanisk hage. 

– Konseptet ble utviklet etter hvert. Utgangspunktet var en isbenk, men for å skape en historisk link ville jeg lage en islabyrint. For 200 år siden var det nemlig mote å jobbe med labyrinter, sier kunstneren, som også er kjent for å ha laget isrosen på slottsplassen.

På hjemmesidene til Naturhistorisk Museum beskriver de islabyrinten slik:

"Det er ingen rett-fram vei. Du ser ikke alltid inngangen eller utgangen. Du er midt inne i det, og opplevelsen av hva du ser forandrer seg etter hvor du er og hvilken retning du ser. Slik er også naturen. I tillegg er naturen utrolig vakker, robust og samtidig svært sårbar."

En del av Tøyen-satsingen

Ifølge en pressemelding fra Naturhistorisk Museum, har byrådet i Oslo støttet byggingen av en islabyrint i Botanisk hage. Det skal være en start på å få i gang flere positive aktiviteter og bedre bomiljø på Tøyen. Kommunikasjonsrådgiver Unni Irmelin Kvam skriver videre at SV, Høyre, Venstre og KrF, de såkalte Tøyenkameratene, inngikk en avtale om byggingen av nytt Munch-museum og satsing på Tøyen i 2013.

Her kan du lese mer om de konkrete tiltakene på Tøyen.

EllyElly Jensen (75) kom for å titte, og er imponert over hva de får til - og stolt over nærmiljøet sitt på Tøyen.Mens gutta boys sager is og bygger opp veggene i labyrinten, kommer Elly Jensen (75) ruslende nedover bakken. Hun slår seg på lårene og smiler. Hun hadde fått med seg at det var noe på gang, og tok med seg mannen sin for å ta en titt.

– Ja, vi kom for å se. Det er helt fantastisk. Dette er jo en del av nærmiljøet vårt også, og vi er jo så stolte av Tøyen. Vi så det på TV, og da sa jeg til mannen min at nå må vi bare gå ut og se, smiler hun, åpenbart imponert av arbeidet til kunstnerne.

 

Alt er lov

Tilbake oppe på plassen har barna fra Tøyen skole vært inne og varmet seg med en kopp kakao, og nettopp kommet ut igjen for å fortsette på kunstverkene sine. Deres is-skulpturer skal nemlig brukes i installasjonen. Istad flyr rundt og hjelper barna og gjentar sitt mantra.

– Det som er så fint er at alt er lov! Her er det bare fantasien som setter grenser, sier Istad til barna, mens motorsagene fremdeles brøler i bakgrunnen.

Her bygger sjetteklasse på Tøyen skole isskulpturer sammen med Peder Istad.

 

Oppdatert: Jubileet åpnet på lørdag. Her kan du lese Naturhistorisk Museums egen reportasje fra åpningshelgen.