Skal lære av nederlandsk eldreomsorg
I morgen reiser en arbeidsgruppe fra Oslo kommune til Nederland. Der skal de få inspirasjon til hvordan våre fremtidige sykehjem skal se ut.
– Supperådet med Harald Heide-Steen junior? Vil dere se den?
Forsiktige, nesten uhørlige samtykkelyder høres fra de eldre som har funnet seg godt tilrette i sofaene i den lille dagsenterstuen, som for anledningen er gjort om til en kinosal.
På den hvite veggen vises et YouTube-vindu, og de eldre skal få lov å komme med forslag til hva de skal se på.
Blant ønskene som kommer fram, er Oddvar Brå som brekker staven og jubelstemningen som preget Oslo under frigjøringsdagene i 1945. Når det muntre smilet til Balle Clorin, alias Harald Heide Steen jr., dukker opp på skjermen, sitter latteren løst hos de fleste.
Noen sitter og strikker mens de ser på de kjente og kjære videoklippene.
Se video med beboer Elna Irene Hansen på Hovseterhjemmet!
Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser nemlig at den gjennomsnittlige, forventede levealderen i Norge vil ligge på 87 år i 2050. Samme år kommer vi til å ha nesten 570 000 personer over 80 år.
Spurte publikum
I fjor sommer åpnet Oslo kommune for at alle organisasjoner, bedrifter, foreninger og enkeltpersoner kunne komme med innspill til hvordan eldreomsorgen kunne bli bedre.
Innspillene tegnet et klart bilde av hvilke behov som er størst blant brukerne av de kommunale omsorgstjenestene og pårørende.
I ett av brevene hadde en beboer skrevet med skjelvende, sirlig håndskrift at vedkommende ønsker å være mer sammen med andre og gå turer. En annen savner musikk og ønsker seg en hånd å holde i.
De HogeweykPå De Hogeweyk finnes det parker, duftende blomster, kaféer og kinosaler. Foto: Hans Erkelens/Flickr Skal lære av Nederland
I morgen reiser arbeidsgruppen til Nederland. Der skal de få inspirasjon til planleggingen av de nye sykehjemmene hjemme i Norge. I den lille byen Weesp, som ligger omtrent to mil utenfor Amsterdam, ligger De Hogeweyk, omsorgssenteret som den britiske avisen The Guardian kaller demenslandsbyen.
Der finnes det i overkant av 150 boplasser, der beboerne får leve i naturskjønne omgivelser med parker, duftende blomster, kaféer, kinosaler og til og med shoppingsentre.
Hvert hus skal være skredderskydd den enkelte beboers livsstil. Det er lagt til rette for at beboerne kan delta på en rekke aktiviteter hele uken gjennom.
– Vi har reist til De Hogeweyk tidligere, og synes de har fått til et veldig bra sykehjemskonsept der, sier Eva Hurtig, fagsjef ved byrådsavdelingen for eldre og sosiale tjenester i Oslo kommune.
Hun forklarer hvordan det nederlandske sykehjemmet har skapt en insitusjon som i liten grad minner om en institusjon.
– Beboerne der få gå helt fritt, og de har en generell høy trivsel.
Minner som terapi
Tilbake på Hovseterhjemmet ruller bildene fra da kong Haakon kom hjem til Norge i 1945. En av beboerne utbryter med begeistret, skjør stemme:
– Der var jeg!
– For personer med kognitiv svikt som demens, kan minner fra dager langt tilbake i tid vekkes til live når de for eksempel ser en video, sier Kari Waarum Vierli, aktivitetsleder ved Hovseterhjemmet.
På sykehjemmet tar de også i bruk verktøy som Google Street View for å finne bilder av beboernes barndomshjem.
Vierli er opptatt av at beboerne ved Hovseterhjemmet får være hele mennesker. Hun jobber for at beboernes siste leveår skal være fylt med gode opplevelser, ikke bare matservering et par ganger om dagen.
– Jeg ønsket å vise frem personen bak romnummeret, eller bak diagnosen, forteller Hansen.
Han tror at kunst og kulturprosjekter knyttet til eldre også kan forandre samfunnets syn på dem. Han tror også dette kan motvirke aldersdiskrimineringen som han mener vår moderne tid er preget av.
– Vi hyller det freshe og unge, men snakker ikke så mye om det å bli eldre. Vi vil jo alle leve evig, men det å bli gammel og til slutt dø er jo en helt naturlig del av livet.
Hansen mener sykehjemmets hovedoppgave er at beboerne skal få så gode dager som mulig når de nærmer seg slutten på livet.
– Det er jo faktisk her beboerne avslutter et langt, levd liv.