Slåss om tiendeklassingene
1. mars er søknadsfristen for å søke videregående skole. I disse dager holder skolene åpne dager for å hjelpe årets tiendeklassinger å velge.
– Ja, det er vanskelig å velge videregående!
Petter Gundersen, Henrik Seem, Dina Batosara Thcimbila, Mariam Jensen Saifi og Sebastian Tresselt Kalsnes går i tiende klasse på Sagene skole, og skal snart ta skolevalget som vil påvirke resten av livet deres. I hvert fall de neste tre årene.
– Det viktigste for meg er reisetiden, skolens rykte og lærerne, sier Gundersen.
Elevene har vært på åpne dager på ulike skoler, og synes det er fint å ha muligheten til å sjekke ut forholdene før de velger.
– Vi får jo egentlig ikke info om de enkelte skolene, så derfor er det viktig med slike åpne dager. Samtidig viser de jo bare det beste av skolen, så man vet jo ikke helt hva man velger, sier Gundersen.
– De åpne dagene kan bli utslagsgivende i forhold til hva vi velger. Vi vet jo lite, så hvis en skole gir et bra inntrykk, kan det godt hende vi velger den, legger Seem til.
Jensen Saifi har testet ut helsefag, og ble veldig imponert over opplegget.
– Vi fikk være på en linje en hel dag og få en smakebit, og det var veldig nyttig, sier Jensen Saifi.
Hør lydklippet nederst i saken, hvor elevene forteller hva de skal søke!
Frister med kjente artister
På Bjørnholt videregående skole er både Samsaya og Alexandra Joner trekkplaster for å få elevene til å komme på besøksdagen.
– Alexandra Joner skal danse og vi skal filme et intervju med henne som vises på alle skjermer på skolen. Her skal hun snakke litt om å sette seg mål og å jobbe med det man har lyst til, samt i hvilken grad hun er bevisst på hvordan hun påvirker andre. Samsaya spurte om å få komme selv, og det syntes vi var veldig artig, sier inspektør, Bror Roger Mathisen.
I tillegg til de kjente artistene blir det elevguiding, faglige aktiviteter, elevshow og utstillinger av elevarbeid. Elevene som kommer på besøk får prøve studioene på medier og kommunikasjonslinjen.
– Dette er en dag i året hvor vi feirer oss selv, vi setter oss ambisjoner og mål, og det er et slags kick-off før eksamensperioden starter. Det er også en dag hvor nye elever kan se at det går an å være med på mange ting her på Bjørnholt. Det blir høyt trykk og masse aktivitet, lover Mathisen.
Satser på engasjement
På Ullern videregående har de ikke lagt store summer inn i dagen, men de er opptatte av å vise et stort engasjement og by på seg selv.
– Vi vil at gjestene skal få møte et mangfold og masse engasjerte elever. Vi har lagt noe av undervisningen til denne kvelden, slik at elevene får et inntrykk av hvordan det er. Vi skal også fronte revyen vår, idrettsstyret skal finne på noe sprell, elevrådet og faddergruppa skal arrangere litt sosiale aktiviteter og vi skal fronte humanitærprosjektet vårt, sier Randi Oppedal, som er ansvarlig for besøksdagen.
Ullern arrangerer sin åpne dag torsdag 30. januar. Oppdal tror en slik dag er viktig for tiendeklassingene som skal velge skole innen 1. mars.
– Mange synes det er kjempeskummelt å velge videregående skole, og derfor er det viktig å få komme på besøk og se hva dette er. Det er mange skoler i Oslo og en haug av utdanningsprogrammer, så denne åpne dagen gir et viktig førsteinntrykk, sier hun.
KongshavnRektor på Kongshavn videregående mener åpen dag er like viktig internt som eksternt. Foto: julia/b13.no Ikke opptatt av flest søkere
På Kongshavn videregående skole hadde de mange aktiviteter planlagt til den åpne dagen som fant sted i går.
– Gjestene våre ble vist rundt av elevguider og fikk være med på både faglige og sosiale aktiviteter. De var med og dissekerte fisk, gjorde forsøk i fysikken, gjenkjente språk på språklabben og hoppet på ski i hoppbakken vår utenfor skolen, sier rektor, Jan Ljøner.
Den videregående skolen som i høst flyttet lokaler til Sjømannsskolen i Ekebergskråningen brukte mellom 25 000 og 35 000 kroner på den åpne dagen. Rektor forteller at dette er en dag som er vel så viktig internt som eksternt.
– Vi håper elevene skal føle seg stolte over skolen vår, og vi ønsker å skape samhold på tvers av klassetrinnene. Det er selvsagt viktig å rekruttere elever også, men vi er ikke opptatte av å bli den mest søkte skolen i byen. Vi vil framstå som en ryddig, ordentlig og god skole for alle som ønsker å gå hos oss, avslutter Ljøner.